Самоковци чакат на тръни победителя в конкурса за новия център на Боровец, Р. Харалампиев: Предвиждат се молове, ледени пързалки, само къщичките не влизат в сметките

Р. Харалампие

Питам арх. Рита Юргенсен как постъпват с хората, които развиват бизнес в Копенхаген, пращат ли ги на Терминал 2?, заяви шефът на сдружението на частните търговски обекти

Самоковци са на нокти заради международния конкурс за нов облик на центъра на Боровец.

Aрх. Рита Юргенсен

Разтревожени читатели звъняха в редакцията на в. „Вяра”, за да изразят опасенията си, че зад това се крият интереси, които по-скоро обслужват бизнеса, отколкото желанията на местните хора. 40 са подадените проекти за нова визия на емблематичния триъгълник в центъра на курортното селище. В международния конкурс участват архитекти от 17 държави.

Темата е актуална както за Самоков, така и за страната. Дали страховете на самоковци ще се потвърдят, ще покаже близкото бъдеще, защото изборът за проект за Боровец ще бъде обявен много скоро и ще стартират съответните процедури. Те  стартираха преди няколко години от кмета Владимир Георгиев. В Самоков бяха проведени и срещи с местните хора, които имат притеснения, тъй като в някои нови проекти за Боровец няма място за къщичките (ресторанти), които са наети от около петдесетина човека от Самоков. Това е единственото присъствие на местни хора в Боровец. По време на срещата в София бе съобщено, че в международния архитектурен конкурс за нов център на Боровец са получени 40 проекта от 17 държави. Работата на журито за „Златния триъгълник“ на Боровец започна с разходка из курорта на 26 януари. Арх. Бойка Огнянова от Urbanistas, организатор на конкурса, откри времето за разговори, за лекция на арх. Рита Юстесен, член на журито за проекта и за дискусията за съвременното градско планиране. Работата по организацията на конкурса е отнела 2 години преди обявяването му през октомври 2017 г. – самото състезание е проведено в рамките на 3 месеца в края на 2017 г. – информират организаторите. 
Членове на журито са арх. Павел Янчев, Art&Build, Брюксел, Белгия, и съорганизатор на първия международен архитектурен конкурс в България след 1989 г., доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, преподавател по културно наследство в УАСГ, арх. Ваня Серафимова, управляващ партньор в „Серафимов Студио“, арх. Надежда Клинчева-Колева, главен архитект на община Самоков, и Ангелина Вангелова, юрист и секретар на община Самоков. От журито не присъства само Marius Mowe, който на следващия ден се включи в горещите обсъждания. В събитието участва и кметът на Самоков В. Георгиев, който е възложител на конкурса от страна на община Самоков, арх. Любо Георгиев, директор на „ОГП – Софпроект“, организаторите от Urbanistas.

 „Искаме в Боровец да се случи нещо по-добро, като част от територията на община Самоков. Сега има международен конкурс, но това беше много чужда тема за общината. Прибягнахме до тази стъпка заради историята на територията, заради хората, които са направили това място, заради хората, които живеят и работят там, точно сега, когато честваме 120-годишнината на Боровец. Бяхме длъжни да предложим този публичен международен конкурс и се доверихме на Urbanistas. Много работа се свърши, сега е ред на журито. За нас трудното идва после – как да завършим този проект. Иска ни се оттук натам, когато говорим за публични пространства, да чуваме, че и на други места се правят конкурси“, обобщи кметът Георгиев.

Зоната, обект на конкурса, се намира между лифт кабината и пистите. В момента там има гора и около 30 търговски обекта. За да представи международния опит, е поканен световноизвестният датски архитект Рита Юстесен, която даде за пример Копенхаген. От сдружението на местните търговци обаче останаха скептични към идеята за промяна на центъра на Боровец. Румен Харалампиев, председател на сдружението на частните търговски обекти “Боровец 92”, коментира: “Рита Юргенсен обяснява как за определени района в Копенхаген, когато се променя планът им, какво се случва и как се проявява по-голям интерес към тях. Аз бих я попитал какво правят те с хората, които развиват там бизнес и които живеят там. Гонят ли ги? Децата им, внуците им? Дали ги изпращат на Терминал 2? Там се предвиждат молове, ледени пързалки, пътеки, само ние не сме в тоя проект.”

Арх. Рита Юстесен призна, че е в България за втори път – преди години е посетила Пловдив. Тя е директор на отдел „Планиране и архитектура към Copenhagen City and Port Development, най-голямата компания за градско планиране в Копенхаген, Дания. „Ще говоря за проектите – как са се случили, и за конкурсите, защо те са важни при вземането на такива решения. В компанията се занимаваме с големи градски райони в рамките на град Копенхаген. Нашата визия за градско развитие е да създадем такива райони, които в дългосрочен план да осигурят препитание и приятна градска среда, да се развиват, а нашата мисия е да го направим в пазарни условия. Това означава, че не можем да приберем печалбата в джобовете си, защото работим за общината и града. Развиваме тези територии, защото има нужда от нови квартали в града, но практичната ни цел е да намерим финансиране за развитие на метросистема в Копенхаген. Много е важно да се разбере, че ние набираме пари за развитието на метрото от развитието на такива райони, а не като вдигаме данъците и таксите на населението“, започна арх. Рита Юстесен.
Докато показваше слайдове с предишния и сегашния изглед на Нордхавн, арх. Юстесен разказа за нравите на своя народ – спокойни, ведри хора, които обичат велосипедите си и празниците. Обичат морето, обичат да се разхождат край морето. Тя напомни, че ако през 90-те години на миналия век никой не е искал да купи терен в Нордхавн, сега територията е апетитна за предприемачите, които искат да строят там офиси и жилища. Така от най-евтиното място сега този район се превръща в най-скъп, а Копенхаген вече е силен град, предпочитано място за живеене.