Сурвакарите от Джерман начело със Сергей Шушков, Росен Крумов и Красимир Атанасов завоюваха „Златна маска” от „Сурва”, вдигат общоселски празник

Наградата беше мечта за нас, групата е със 181 участници, каза секретарката на читалище „Пробуда 1926” Пантелина Караманска

„Златна маска” завоюваха сурвакарите от Джерман на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник.

Групата от с. Джерман завоюва най-голямата награда на „Сурва”.

Участниците от дупнишкото село, начело с водачите си Сергей Шушков, Росен Крумов и Красимир Атанасов, спечелиха най-голямата награда, с каквато се сдоби само още една група – тази от пернишкия квартал „Бела вода”.

181 сурвакари представиха с. Джерман на фестивала, който с всяка изминала година става все по-популярен. Най-малката участничка в групата беше 7-месечната Александра. „Наградата „Златната маска” беше нашата мечта, за която бяхме убедени, че ще получим. Това е най-голямото признание. От 2009 г. участваме във фестивала и имаме бронзов, сребърен и два златни медала. Единият от златните медали ни беше връчен миналата година. Кукерите са изключително щастливи, аз също. Ще направим общоселски празник в Джерман, след като ни връчат наградата. Очакваме това да се случи до 10-15 дни”, каза Пантелина Караманска – секретар на читалище „Пробуда 1926” – с. Джерман, от чието име се представяше групата. Джерманските сурвакари бяха и единствените участници във фестивала от община Дупница.

Участниците в маскарада са оценени от жури, състоящо се от 8 души. Председател на журито е известният фолклорист проф. Георг Краев от НБУ, а членове – проф. Венета Янкова от Шуменския университет, доц. д-р Валентина Ганева – Райчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, д-р Милена Любенова – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Цветана Манова – етнолог, дългогодишен член на фестивалното жури, Елена Темелкова – художник и директор на художествената галерия в Перник. В журито са и участници в миналогодишния фестивал от селата Войнягово, Ярджиловци и Дивотино, наградени на „Сурва 2017” със „Златна маска“.