Арабски дипломати сред среща с кмета Москов: Каним бизнесмени от Гоцеделчевско на търговски изложения, интересуваме се от местното мляко

 

Надявам се след тази голяма среща да има конкретни резултати в бизнес отношенията, обобщи Владимир Москов

Предприемачи от Гоцеделчевско да се представят в търговски изложения в арабския свят. Затова говориха с кмета Владимир Москов посланиците на Мароко, Палестина, Алжир и Йемен в София и представител на посолството на Саудитска Арабия, които посетиха Гоце Делчев. По идея на БАФЕВРО – Асоциация за българо-африканско и европейско сътрудничество, те се срещнаха с кметовете на общините Гоце Делчев и Гърмен Владимир Москов и Минка Капитанова и заместник-кметовете на Хаджидимово и Сатовча, които представиха възможностите за инвестиции в региона, природния и човешкия капацитет. Представители на бизнеса от региона също дойдоха на срещата.

Много от представителите на дипломатическите мисии не скриха, че имат надежди възможностите за бизнес контакти да достигнат темповете отпреди години и поканиха местните предприемачи да участват в различните търговски изложения, които се организират в арабските държави и проявиха интерес към дървообработването, производството на селскостопански продукти, млечни изделия, които отдавна са известни и търсени от арабските потребители.
“Българската държава не улеснява чуждестранните инвестиции”, категоричен беше посланикът на Палестина, като дипломат с най-дълъг опит в България. “Изискването за минимум 300 хиляди евро инвестиция и откриване на минимум 30 работни места, заедно със случаите, в които арабски инвеститори са обявявани като опасни за българската държава, арестувани и екстрадирани, не помагат на взаимното доверие и добрите бизнес контакти”, смята той.
“Много често посрещаме посланици от различни държави, обясняваме им какви са възможностите за бизнес развитие в региона и си оставаме само с добрите намерения, надявам се след тази голяма среща да има конкретни резултати в сферата на бизнес отношенията“, обобщи кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.