Кметът Котев обявява на 31 януари кой ще строи инсталацията за отпадъци на Сандански, Кресна и Струмяни за 8 265 600 лв.

Кирил Котев
  • Фирмата изпълнител ще има 570 дни, за да вдигне стоманобетонна конструкция на две нива с площ 2250 кв., да прокара път, вода и ток…

На 31 януари екипът на кмета на община Сандански Кирил Котев ще отсява офертите на фирмите, заявили желание да строят новата инсталация за обработка на отпадъци за 8 265 600 лв. с ДДС, която ще ползват и общините Кресна и Струмяни.

Обявената обществена поръчка от управата в южната община е за пълен инженеринг- проектиране и авторски надзор и строително-монтажни дейности на основна и довеждаща инфраструктура, доставка и монтаж на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци, въвеждане в експлоатация и обучение.

Новата регионална система за управление на отпадъците ще бъде позиционирана в местността Могилата, намираща се на границата на землищата на Сандански и село Плоски.

150 000 лв. без ДДС от общата сума е отделена за проектиране и авторски надзор. Останалите 6 738 000 лв. ще отидат за всички разходи за строително-монтажни дейности. От община Сандански не предвиждат покриването на непредвидени разходи извън обявената прогнозна стойност.

Иначе разчетът на парите изглежда така – за проектирането, авторския надзор и строително-монтажните дейности за компостиращата инсталация ще отидат 1 185 200 лв. без ДДС от общата сума. Доста по-солено ще излязат дейностите около проектирането, авторския надзор и СМР на инсталацията за предварително третиране на битовите отпадъци, парите тук са 5 702 800 лв. без ДДС. Общо сумата става 6 888 000 лв. без ДДС и 8 265 600 лв. с ДДС.

Сумата е осигурена по договор за безвъзмездна финансова помощ и идват по ОП „Околна среда 2014-2020”.

Община Сандански ще събира офертите на желаещите да се заемат с поръчката до 30 януари. Те ще бъдат отворени на 31 януари.

Поръчката включва проектиране и авторски надзор на довеждаща (съпътстваща) инфраструктура – изработване на технически проекти съгласно ЗУТ за транспортен достъп и външни връзки, както и авторски надзор.

Строителните дейности са общи за двете инсталации. Ще се изградят общи външни връзки между тях. Предвижда се изграждане на стоманобетонна конструкция на две нива със застроена площ 2250 кв. м, или 4500 кв. м разгъната застроена площ. По план на долното ниво ще се развие линия за компостиране, а на горното ниво – помещение за предварително третиране.

Строително-монтажни дейности на довеждаща инфраструктура ще включват път, външни водоснабдителни и канализационни мрежи, за електроснабдителни и електрозахранващи мрежи. Строително-монтажни дейности на основната инфраструктура включват – изграждане на стоманобетонната конструкция, ограда, складови площи и гараж, вертикална планировка, монтаж на битови и административни павилиони, павилион за охрана, гараж и др. съгласно изготвената и одобрена проектна документация.

В общата стойност на поръчката са включени още доставка, монтаж и пуск на оборудване, съоръжения и доставка на механизация за инсталация за компостиране и за инсталация за предварително третиране на битови отпадъци.

Фирмата изпълнител ще трябва да окаже съдействие в процедурата по въвеждане в експлоатация, обучението на персонала за работа с инсталациите, както и да се заеме с отстраняването на недостатъците и дефектите в срока за съобщаване на дефекти и в гаранционния срок.

Срокът на изпълнение е 570 дни.