Зам. областният на Кюстендил д-р М. Попниколов съди активиста на „Да, България“ Л. Авджийски за 7000 лв. за клевета, заяви: Глобите на общинската болница от РЗОК не са 600 000 лв.

Матей Попниколов (вдясно) по време на сесия на ОбС-Дупница
  • На болницата й е нужен честен управител, който да не гледа към комисионните от лекарства, а да изгради медицински център и аптека, допълни хирургът

Дупнишкият хируг д-р Матей Попниколов съди активиста на „Да, България“ Любомир Авджийски за 7000 лв. Вчера се гледа поредното заседание по делото. То е заведено от Попниколов заради твърдения на Авджийски на ОбС сесия през април м.г., че в качеството си на директор на РЗОК е наложил глоби на общинската болница в Дупница, което влошило финансовото й състояние.

Любомир Авджийски

„Той заяви, че глобите, които съм налагал, са в размер на 600 000 лв., което е безумие. Става въпрос за сума от около 42 000 лв. за период от 4 г. и 8 м. В България един от начините да защитиш името си е да заведеш дело. Самият Авджийски по Закона за достъп до информацията е искал извлечение на сумите по банков път, където всичко е ясно до стотинка. В същото време говори за фрапиращи суми веднаж, втори път, трети път… Заради това заведох дело, за да защитя името си”, обясни Попниколов пред „Вяра”. Според него общинската болница в Дупница има бъдеще, но при условие че лекарите там наистина работят. Според него заплатите там са най-високи в областта, самият управител си докарвал огромни суми върху заплатата с 300 часа на месец извънреден труд. „За да прокопса на болницата, й е нужен честен управител, който да не гледа към комисионните от лекарства, а да изгради медицински център и аптека. Не може да работиш едновременно за две конкурентни фирми, не можеш да работиш в „Пепси-кола” и в „Кока-кола” едновременно”, е мнението на хирурга, който беше дългогодишен шеф на хирургичното отделение в общинската болница и е работил за нейното утвърждаване. Той допълни още: „Проблемите на общинската болница са и заради слаб мениджмънт. Не може да се работи частно в държавна болница и това да продължава години наред. Какво ви говори фактът, че в болница със 130-годишна история никой не се наема да стане управител? Никой не иска да се престраши да изостави частната си практика. Това е причина за слабите резултати и в други общински болници, защото в тях се работи и на частно. Не съм Господ да кажа кои лекари трябва да си тръгнат от общинската болница в Дупница, но тези, които са там, трябва да работят в името на болницата, а не на 2-3 места допълнително”, коментира още Попниколов, който наскоро напусна Общинския съвет и зае длъжноста зам. областен управител на Кюстендилска област.

На поредното заседание по делото бяха разпитани няколко свидетели. Д-р Борис Дашков и Костадин Костадинов, които са колеги на Попниколов от частната болница, заявиха пред съда, че Попниколов все още се чувства много зле от думите на Авджийски. Същото потвърди и Калин Гелев, който се яви в съда в като близък на семейството на д-р Матей Попниколов. Тримата заявиха, че тъжителят се чувствал много зле след коментарите на Авджийски, няколко месеца отказвал да оперира, тъй като бил разстроен, станал е затворен. За свидетели бяха призовани още бившият управител на болницата д-р Таушански и Йонко Гергов в качеството му на председателстващ сесията. Таушански бе доведен от Авджийски и бившият управител заяви пред съда: „Нищо не си спомням”.

Гергов пък обясни, че Любомир Авджийски е получил думата за изказване преди началото на заседанието. Самото изказване е било насочено срещу д-р Матей Попниколов, че във времето, когато е бил директор на касата в Кюстендил, са налагани глоби и след това е започнало влошаването на състоянието на общинската болница.

Делото продължава през март. Води го административният ръководител Ели Скоклева. Тя ще реши съдбата на Авджийски. Припомняме, той организира протест пред сградата на общината и на общинска сесия заплю Матей Попниколов като главен виновник за състоянието на болницата. Думите му са записани в протокола на ОбС. В защина си теза Авджийски заяви, че Пониколов е виновен, като носеше изрезки от вестник с изявления на Таушански.