Втори от „изправните” асансьори в НДК сдаде багажа, гл. секретар Вл. Чиликов напусна ДАМТН, сбогува се с писмо

Валентин Чиликов

 Работна група от независими органи ще направи анализ за реалното състояние на съоръженията, каза собственикът на асансьорния завод „Изамет” в Дупница Илия Златанов

 

Втори от общо шестте уж изправни нови асансьора в НДК излезе от строя. Както „Вяра” писа, съоръженията са изградени в разрез с най-новите разпоредби за безопасност.

Илия Златанов

По този повод беше проведено извънредно заседание в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

„Сформирахме работна група от независими органи, която ще направи категоричен и безспорен анализ за реалното състояние на асансьорите. Цялата документация е фалшива”, това обяви вчера главният секретар на Сдружението на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори, Илия Златанов – собственик на асансьорния завод „Изамет” в Дупница.

Петър Горновски

Междувременно стана ясно, че главният секретар на ДАМТН Валентин Чиликов е освободил поста в агенцията. Той изпратил и прощално писмо до колегите си, което публикуваме. В понеделник Чиликов не е бил на работа. Същия ден той е празнувал рожден ден и по традиция е водил част от колектива в шикозен ресторант.

Веднага се свързахме с Валентин Чиликов, за да го попитаме кои са причините в деня на рождения си ден да оваканти поста. Той категорично отказа да коментира.

Потърсихме за коментар и председателя на агенцията Петър Горновски, който също моментално затвори телефона, без да отговори.

„Подаването на молбата за напускане от главния секретар бягство от отговорност или прикриване от страна на председателя Горновски ли е?, питат членове на Сдружението на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори.

„Документите на асансьорите в НДК бяха внесени в ДАМТН и върху тях е заседавала комисия от две дирекции, за да излезе със становище”, уточниха източници на вестник „Вяра” от ДАМТН. Комисията е оглавил зам.-председателят Валтер Василев.

„В петък ще има комисия от експерти от различни нотифицирани лица, които ще трябва да кажат тежката си дума. Участие в комисията ще вземе и бившият главен директор на ГД ИДТН – Димитър Михайлов от Пловдив. Отказва се информация на медиите за документите на асансьорите и истинското им състояние. Ако всичко с документите на асансьорите в НДК е наред, защо сега се гледат документите и се събира външна комисия? Имитация на работа и бягане от отговорност ли прави ръководството на ДАМТН? Кой ще потърси отговорност за изнесеното пред обществото и висшестоящите органи, че всичко е наред, а втори месец се носят и гледат документи?”, съобщиха още те.

Горновски и Чиликов категорично отказаха да предоставят документацията за проблемните асансьори в НДК, за които „Вяра” първи информира.

Любопитна подробност е фактът, че асансьорите са произведени от сина на производител №1 в страната Илия Златанов – Явор, който ръководи завода в столицата. Произведените от него асансьори не отговарят на 15 изисквания според баща му.

След сигнали на вестник „Вяра” Сметната палата направи щателна проверка в ДАМТН, но докладът още не е оповестен. Междувременно стана ясно, че той е внесен в прокуратурата.

Както писахме, в началото на годината Златанов би тревога: „Проблемът е най-вече в агенцията. Воювам от години с ръководството. Както с предшествениците, така и със сегашния председател Петър Горновски и секретаря му Валентин Чиликов. Още през месец септември изразих тревогата си пред Горновски и Чиликов, че асансьорите в НДК, които се монтират в момента, не отговарят на ЕN81-20/50. Не получих задоволителен отговор. Беше ми казано, че са с редовни документи и извършен краен контрол. Считам, че това не е истина. Тези асансьори не отговарят на 15 изисквания по ЕN81-20/50 и на две условия на посочените стандарти – ЕN81-1 и наредбата за съответствие на съществуващите изисквания, а именно, първо, липсата на сертификат за електромагнитна съвместимост на ел. управлението и липса на сертификат на носещи ремъци, производство на „Мегадийн“. В случая има 3 нарушения, за които ще потърсим отговорност. Кой е извършил краен контрол? Кой е издал декларация ЕО? Кой ги е регистрирал с тези неизправности? Считам шестте монтирани съоръжения за опасни както за здравето, така и за живота на ползвателите им“, каза Златанов.

Проверка на вестник „Вяра“ установи, че асансьорите са огромни – с капацитет за 10-12 души. Те катерят 11 етажа и ако действително са неизправни, могат да се стоварят в подземията със страшна сила от около 30 м височина. Процедурата за изпитване е твърде сложна, но се цели да се докаже, че асансьорът е изчислен и произведен правилно, предпазните устройства са изправни.

„Пиша този мейл, с който искам да Ви споделя, че взех решение и подавам предизвестие за напускане на Агенцията. Определено решението не бе леко, но мисля, че е правилно, с оглед на бъдещето ми професионално развитие, което планирам да имам след изтичане на предизвестие”, пише в писмото Чиликов. В него той благодари на всички свои колеги, с които е работил през последните четири години. „Тези години за мен бяха предизвикателство, през което определено сам не бих могъл да премина. Изключително съм Ви благодарен за подкрепата, за търпението и човещината, която почти всички Вие показахте към мен – новодошлия. Това отношение ми даде възможност не просто да навляза в работата, но и, надявам се, да бъда полезен за Агенция и Вас.

Изминалите години не бяха леки, но трудностите и препятствията ни направиха по-силни и сплотени. Направиха ни екип, в който хората пренебрегваха личното, за да служат на обществото. В тези години, естествено сме имали и противоречия, в които вероятно някой се е почувствал засегнат от мен, но, колеги, уверявам Ви, че това е било само и единствено в интерес на работата, в която не винаги е възможно да сме на едно и също мнение. По този повод, ако със свои думи или действия съм засегнал някого в лично качество, то поднасям своето извинение”, обяснява вече бившият главен секретар, след което поднася благодарности на ръководството.

 „Гордея се с Вас и се радвам, че имах честта да бъда Вашия Главен секретар – емоционален, достъпен и мисля си, надявам се, справедлив и човечен. БЛАГОДАРЯ ВИ!

И както е казал Прометей: „Времето е съдник! Паметта е полъх! Вярата е бъдник! Мечтата е полет!”, заключава мъдро бившият кмет на Струмяни.