В Рударци ще си мият чиниите с лековита минерална вода

Богдан Богданов

 

  • Кметът Церовска иска екоминистерството да предостави безвъзмездно находището на община Перник, Богдан Богданов: Имаме проблеми с водоснабдяването

  • Рударската минерална вода е с доказани качества – цери чернодробни, бъбречни и жлъчни заболявания, високо кръвно, алергии…

ОбС даде съгласие община Перник да поиска от екоминистерството да й предостави безвъзмездно находището на минералната вода в село Рударци, което е изключителна държавна собственост. Става дума за минералните извори с номера 7, 8 и 9, чийто общ дебит е 9 литра в секунда. Желанието на кмета на селото Богдан Богданов е водата да бъде използавана за водоснабдяване на населеното място, което според местния първенец има трайни проблеми в това отношение, особено във високите зони на селото.

Вяра Церовска

В Рударци по данни на ГРАО към 2015 г. населението е от 1395 души. През лятото обаче то надхвърля 3000, което задълбочава кризата с водата. Богданов бе подкрепен и от градоначалника Вяра Церовска, която поясни пред съветниците, че изворите могат да бъдат предадени за стопанисване на пернишкото водоснабдително дружество, което ще плаща за изразходваното количество минерална вода.

Находището от минерална вода в село Рударци може да бъде предоставено за управление от община Перник за срок от 25 години. Ако в 5-годишен период от предоставяне на находището общината не е процедирала по усвояване на ресурсите, находището трябва да бъде върнато за управление в съответната Басейнова дирекция Западнобеломорски район.

Температурата на водата е 28,3 градуса. Тя е сред 13-те популярни минерални води, регистрирани в Министерството на здравеопазването, със завишено съдържание на флуорид – 1,9 мг/л. Рударската минерална вода е с доказани лечебни качества – лекува чернодробни, бъбречни и жлъчни заболявания, високо кръвно налягане, алергии, помага при хронични белодробни проблеми.

Окончателната дума как ще се ползва и управлява находището ще е на Общинския съвет. Общинската управа ще изработи специална програма за тази цел, която ще бъде предложена и на обществено обсъждане.

Ако идеята трите извора да бъдат включени във водоснабдяването на селото се реализира, рударчани ще си мият чиниите с минерална вода…