Еврокомисари: Истанбулската конвенция не въвежда еднополови бракове

Мария Габриел

Документът предвижда само мерки в подкрепа за жертвите на насилие 

Истанбулската конвенция, станала обекти на яростни критики от “Обединени патриоти” и Българската православна църква (БПЦ), не въвежда правна възможност за сключване на еднополови бракове, нито засяга половата идентичност или сексуалната ориентация на подрастващите.

Това подчертават еврокомисарите Мария Габриел и Вера Йоурова в своя обща позиция по повод бурната дискусия около ратифицирането на документа, който явно ще стигне и до Конституционния съд по инициатива на ГЕРБ.

Двете представителки на ЕК напомнят, че Истанбулската конвенция е насочена единствено срещу проявите на насилие над жени и деца, чиито мащаби продължават да са големи в Европа и България.

“Това все още е проблем и в България: 38% от българските жени са посочили, че са претърпели такова насилие от бивш партньор. Очевидно е, че мащабът на насилието над жени засяга дълбоко нашите общества: от децата, растящи в разбити семейства, където те често са странична жертва на такова насилие, до огромната икономическа цена, която плащаме. Разходите за здравни и правни грижи, както и икономическите загуби от това, че жените не могат да работят, се изчисляват за ЕС на повече от 225 млрд. евро”, посочват Габриел и Йоурова.

Те подчертават, че мерките, разписани в документа, са насочени единствено към превенцията на домашното насилие, както в подкрепа на жертвите.

“Конвенцията задължава държавата да се ангажира с насилието над жени във всички негови форми и да преследва извършителите. Ние трябва да направим всичко по силите ни, за да спрем това насилие и да подкрепим жертвите. Ратифицирането на Конвенцията е важна стъпка в тази посока. Нека бъдем ясни: против основите на едно семейство е, когато съпруг пребива или изнасилва съпругата си”, заявяват още еврокомисарите.

Целта на съвместното им изявление е да разсее спекулациите и откровено неверните тълкувания на текста на конвенцията, лансирани от вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, БПЦ, както и от редица други публични фигури, повечето от които са известни с агентурното си минало.

“Не става дума за инструмент за оформяне възприятието на пола или за идеологии, нито се изисква от страните да разрешат еднополови бракове. Всъщност не се споменава никъде за правно признаване на еднополовите бракове – тази тема е извън обхвата на Конвенцията. Накрая, тя също така не задължава страните да провеждат уроци в училищата за сексуалната ориентация или за половата идентичност”, пишат Габриел и Йоурова.

“Вместо това Конвенцията ще гарантира важна подкрепа на жертвите от насилие – като убежища, психологически и правни консултации или подкрепа с подслон. Ще осигури на жертвите на изнасилвания достъп до специализирани кризисни центрове, където ще могат да получат медицински преглед и юридически консултации, както и подкрепа за преодоляване на травмата. Благодарение на тази конвенция, полицаите и лекарите ще получат подходящо обучение, за да могат да подкрепят жертвите по най-добрия възможен начин – като например се улесни явяването на свидетели по делата за насилие, и ще се гарантира, че децата, станали свидетели на такова насилие ще получат защита и подкрепа”, допълват двете.

В края на позицията им се посочва, че 47 държави вече са ратифицирали документа и се изразява надежда, че скоро България ще се присъедини към тях.