50 охранители протестираха в Кюстендил, надзирателят от Бобов дол Г. Стоянов: С 25 г. стаж си докарвам 718 лв., затворникът прибира 540 лв.

 

Над 50 съдебни охранители и надзиратели излязоха на бунт пред Съдебната палата в Кюстендил с настояване за по-високи заплати и човешки условия на труд. Протестираха служители на затвора в Бобов дол, „Съдебна охрана” – Кюстендил и Дупница, както и от „Арести” – Кюстендил.

Недоволството е част от националния протест на съдебните охранители и надзирателите в затворите за увеличение на заплатите с 20%, изравняване на социалните плащания с тези на служителите от МВР и назначаване на допълнителен надзорен състав в затворите и съдебната охрана. Протестиращите издигнаха плакати: „Само едно е несигурно в сектор „Сигурност” – несигурността”, „Докога европейските ценности ще бъдат само на хартия?”, „С обещания затвори не се пазят”. Протестът беше охраняван от кюстендилски полицаи и служители на общинската охрана. Недоволните надзиратели се заканиха да се влеят в националния протест в София през февруари.
Георги Стоянов, председател на синдиката на служителите в затворите в България и член на УС на организацията в Бобов дол, обясни мотивите за протеста: „Работата ни е изключително тежка. Заплатите при нас започват от 540 лв. за стажант-надзирател до 718 лв, които вземам аз с 25 години стаж. За сравнение, затворниците, които имат право на работа, получават минималната работна заплата от 540 лв. На фона на всичко, което се случва в държавата, знаете, цените се вдигат, увеличението от 5% ще бъде изядено от скока на горивата например. Колегите са много огорчени от обещанията на Министерството на правосъдието, които се оказа, че няма да бъдат изпълнени. Ние не искаме да протестираме, но нямаме друг избор. Още от юни бяхме заявили нашите искания, беше ни обещано, но сме излъгани”.