Асоциацията на туроператорите подкрепи протестите в защита на Пирин

 

Решението на правителството за промяна на плана за управление на Национален парк “Пирин”, позволяващ сеч и строителство на ски съоръжения и водохващания в 48% от територията му, може да влоши качеството на туристическата услуга в Банско.

Освен това то е взето извън професионалната общност на туроператорите, а проблемът е профанизиран до ниво “еколози срещу инвеститори”.

Това се казва в отворено писмо на Асоциацията българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, екоминистъра Нено Димов и министъра на туризма Николина Ангелкова, с което организацията на практика подкрепя протестите в защита на Пирин.

Според позицията на асоциацията внушението, налагано от концесионера в Банско и неговите съмишленици, че “ако няма лифтове и ски, няма и туризъм” е погрешно и опасно. Изграждането на втори лифт, без отчитане на всички фактори, създава предпоставки за влошаване качеството на туристическата услуга в Банско и реална заплаха за компрометиране на националното туристическо предлагане като цяло.

“С отъждествяването на планинския туризъм само със ски туризъм, в последните години в България бяха неглижирани всички останали негови форми – пешеходен туризъм във всичките му разновидности, планинско колоездене, конен туризъм, наблюдение на птици, кафява мечка, муфлон и др., скално катерене и алпинизъм, както и останалите форми на приключенски туризъм – рафтинг, параглайдинг, каяци, спелеоложки и пр.”, посочват от АБТТА.

Туроператорите допълват още, че бързите темпове на развитие на ски туризма създава “огромен дисбаланс между легловата база със съществуващия капацитет на ски пистите”, като в същото време оставя без развитие “най-екологичните и изискващите най-скромни инвестиции форми на зимен туризъм като ски туринг, фрирайд, ски бягане”.

В тази връзка от Асоциацията българските туроператори и туристически агенти задават следните конкретни въпроси:

– Какъв е капацитетът на съществуващите ски писти в Банско?
– Какъв прираст на ски туристи по пистите на Банско може да се очаква след пускане на втори лифт и въвеждане в експлоатация на очакваната допълнителна леглова база от приблизително 20 хиляди нови легла?
– Какви са стандартите за безопасно ски каране в съвременните ски курорти и как те биха били постигнати в България?
– Какви мерки предвижда държавата за осигуряване на равностойна конкурентна среда при предоставяне на ски услуги (ски оборудване и ски уроци) и хотелски услуги, и предпазване от възможни злоупотреби с монополната собственост на ски съоръженията в ски курортите ни?

В позицията се припомня, че Пирин е уникален природен ресурс, включен в списъка на ЮНЕСКО, защитаващ световните богатства от човешко посегателство. От АБТТА са категорични, че гласуваната на 28 декември промяна от правителството е в нарушение на Закона за защитените територии и Европейската директива за природните местообитания и създава реална заплаха за отпадане на националния парк от списъка на ЮНЕСКО.

Затова и асоциацията призовава за отмяна на решението на МС и извършване на надлежни експертни оценки на въздействието на планираните промени в плана за управление на Национален парк “Пирин” и провеждане на широки обществени консултации по въпроса за изграждане на втори кабинков лифт в Банско, при пълно съобразяване с действащата национална и Европейска правна норма, с респект към националното природно наследство и с отчитане икономическите ползи за държавата и реалните интереси на местните общности.

Това е едно от основните искания и на масовите протести в защита на Пирин, организирани от края на м.г. в цялата страна и редица градове в чужбина. Седмата поредна подобна серия демонстрации е планирана за четвъртък, като в София протестът е организиран пред Министерството на младежта и спорта, което наскоро финансира световната купа по сноуборд в Банско.