100 души отбелязаха 21 г. от дупнишките барикади, общинският лидер на ГЕРБ Ив. Константинов: Догодина откриваме паметника

Ивайло Константинов

Преди 21 г. с шефа на СДС-Пловдив, А. Андонов си тръгнахме от 50-хиляден митинг, за да дойдем тук, призна Спас Гърневски

Трите кабинета на Борисов дават плодове, разчетите са при 120 млрд. в края на мандата да увеличим заплати и пенсии, каза още депутатът

Паметникът на барикадите в Дупница ще бъде открит догодина. Това стана ясно на честванато на 21-годишнината от събитията през 1997 г. в града, довели до падането на тогавашното правителство на БСП начело с Жан Виденов.

Резултата от усилията на хората в сдружение „Духът на Дупница“ оповести общинският лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов, който инициира създаването на сдружението, събирало средства за направа на паметник на мястото на протестите отпреди 2 десетилетия.

„Благодаря на Адриана Велева и на арх. Асен Пилев, защото идеята ни отпреди 2 години вече търпи реализация. Искам да благодаря и на председателя на Общинския съвет Емил Гущеров, и на кмета Методи Чимев, които съдействат и ще съдействат за това да бъде утвърден този проект, и само на 50 или 100 метра срещу мен да се появи този знак в името на барикадите през 1997 г., този монумент, и следващата година да имаме и повод да го открием.

И не само да го открием, а и да почитаме годишнините от датата, както и паметта на жертвите от комунизма. Благодаря и на всички, които дариха средства, идеята вече е в реализация”, каза Ивайло Константинов.

100-тина души, сред които участници в блокадата на главен път Е-79 и жп линията София-Кулата отпреди 21 години, се събраха на мястото, превърнало се в символ на недоволството и непокорния дух на хората от града, жадуващи за по-справедлив живот. На своеобразния митинг дойде Спас Гърневски, депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш кмет на Пловдив от СДС.

Присъстваха кметът Чимев и неговите заместници Красимир Георгиев и Крум Милев, председателят на ОбС Емил Гущеров, зам. областният управител Матей Попниколов, депутатът Радослава Чеканска, зам.-председателят на ОбС Йонко Гергов, кметът на Сапарева баня Калин Гелев, общински съветници от десни партии в Дупница. Георги Гиздов, който преди 21 г. беше на първа линия на барикадата, развя знамето, което носеше тогава. Редом до него застана Михаил Панчев – първият председател на ОбС в града след промените през 1989 г.

Спас Гърневски подчерта, че в студената зима на 1997-а Дупница бе център на протестите. „Никога няма да забравя онази вечер преди 21 г., когато ние с председателя на СДС-Пловдив, Андон Андонов решихме да тръгнем за Дупница. Пред 50 000 души на площада в Пловдив помолихме да ни освободят от митинга и казахме, че отиваме на още по-голям митинг, на най-големия митинг в България, а това е дупнишкият митинг. Не е важно колко са били хората – 50 000 или 5000. По-важно е духът, който имаше в тази Дупница. Той така ни окрили, че като се върнахме в Пловдив, само след 2 дни комунистите паднаха”, каза Гърневски. Депутатът посочи, че с БСП няма и не може да има разбирателство и упрекна политическите опоненти, че не са се извинили за престъпленията на комунистическата партия, извършени до 10 ноември 1989 година. „Тези хора не признават нищо друго, освен те да са на власт. Те не искат комунизъм. Те искат капитализъм, но те да са капиталистите. Децата им са на запад, паркингът пълен с мерцедеси, БМВ-та, аудита. Всички пари, които идваха от Запада през тия 20 г., особено в тези 10, в които сме в Европейския съюз, 90 на 100 бяха присвоени от тях”, допълни Спас Гърневски.

„Прави ми впечатление, че ГЕРБ в последните седмици пое десния курс, категорично десния курс. Разбра, че с тези хора оправия няма. Или трябва да им бъде пречупен гръбнакът един път завинаги, или оправия няма с тях. Трите мандата на Бойко, особено последният, дават плодове. Ако погледнем последния мандат с икономически прочит на числата, ще видим, че всичко, което се обеща на последните избори като социална защита, като по-високи пенсии и заплати, защото на народа въобще не му е леко, може да бъде изпълнено. Брутният вътрешен продукт, с темпа, с който расте от миналата година, се предвижда тази година да стане 106 милиарда, а разчетите са направени при 120 милиарда да постигнем в края на мандата онези нива на заплати и пенсии. Всичко показва, че както върви икономическият растеж, това ще се случи, и оттам ги втриса комунистите. Че след 3 г., ако този мандат е пълен и всичко това се изпълни, те стават аутсайдери. Защото несъмнено България вече е един от най-големите, да не кажа най-големият лидер на Балканите, с политиката, която се води. Никога не е водена толкова ясна, пробългарска, отговорна политика за региона и авторитетът на България и в Европа – виждате, че и канцлерът Меркел и кои ли не бяха тук – показва, че след 3 г. те просто няма да се чуват като алтернатива. Затова водят тази война в момента. Война диверсионна, с интриги, с откровени лъжи, с какво ли не. На всичко са готови по някакъв начин да се опитат да свалят това правителство. Виждате, точно в навечерието на европредседателството такъв велик миг още от Стамболов насам да бъдем европейска държава, 9 митинга на откриването в София. Всичко това показва, че ни чака много сериозна битка в парламента. Ние ще дадем тая битка в парламанта и няма да отстъпим нито на минута, нито на секунда, защото това е битка за България”, категоричен бе Гърневски.

„1100 вагона бяха спрени тук. Полицейски агенти са ми казвали: „Гиздов, слизай долу, еей горе са снайперистите”. Отговарях им: „Ако кажа на хората какъв си и какво ми говориш, ще те смачкат”. И тогава им казах: „Ако барикадите имат успех и всичко мине мирно, тук ще бъде направен един паметник или ще бъде площад на победата. А ако има кръвопролитие, ще има написани много имена. Щастлив и горд ще бъда моето име да бъде най-отгоре. Гледайте какво направиха престъпниците. Използваха един комунист кмет и един председател на Общинския съвет и продадоха мястото и то буренясва. Така е в България – 90 на сто от земята е бунище. Това е благодарение на некадърността на комунистите. Те само знаеха да унищожават. Унищожиха селското стопанство, унищожиха животновъдството, всичко. И сега някои викат: ”Защо сме зле?!” Зле сме за това, че сме имали 9 септември `44 г. Ти да вземеш земята на човека, да му вземеш имота, …”, заяви от микрофона Георги Гиздов.

Официалната част на митинга започна с едноминутно мълчание и сваляне на шапките в памет на отишлия си в края на миналата година д-р Николай Попов, който преди години беше общински съветник от СДС. Участниците почетоха с едноминутно мълчание и жертвите на комунизма. Спомниха си за събитията от 1997 г. Както тогава, бе запален огън и присъстващите бяха почерпени с чай, вино и баница.