Най-дебели са в САЩ, най-слаби – във Виетнам, ние сме по средата

 

По данни на световната организация по прехраната към ООН, по последни данни най-голям процент затлъстели хора има в САЩ и тихоокеанските островни държави.

Първите десет пункта от общата световна класация, с процент на затлъстелите възрастни над 18-годишна възраст, държат тихоокеанските островни държави като островите Кук, Самоя, Тувалу, Маршаловите острови и т.н. Там процентът затлъстели е около и над 50 на сто от възрастното население.

Сред континенталните държави безспорен първенец е САЩ. Там процентът е 35.5 през 2014 година. За 14 години той е нараснал с почти 10 на сто: през 2000 година съответният показател е бил 26 на сто.

В една група със САЩ са Кувейт, Саудитска Арабия, Катар  и  Нова Зеландия. Там процентите са между 30 и  35 на сто.

В следващата група, с процент на затлъстели между 25  и  30 на сто попадат Русия, Полша, Турция, Гърция, Великобритания, Испания, Канада, Аржентина, Австралия  и  други.

Страната ни попада в горната част на златната среда, в една група с по-голямата част от европейските страни, Казахстан, Иран, Бразилия и др., където процентът е между 20 и 25 на сто.

По-слаби от средния българин, с проценти между 15  и  20 на сто възрастни  с наднормено тегло, са в Сърбия, Босна, Македония  и Албания.

С по-ниски  проценти хора с наднормено тегло са в Китай – между 5  и  15 на сто. В тази група попадат голяма част от африканските страни, без Магреб (северните части) и Южна Африка. Най-слаби, с под 5 на сто затлъстели, са Индия, страни от Централна Африка, Афганистан, Тайланд, Лаос, Камбоджа и Виетнам. Последният държи “палмата на първенството” по вталени граждани. Там процентът “дебелаци” е само 2  и половина.

Виетнам е на 194 място от 195 страни. Последното позиция е за малката островна държава Тимор, със само 1.56 на сто затлъстели.

Примерът с нарастването на процента затлъстели за 14 години на САЩ е типичен. Във всички 195 страни процентите растат с между 1-2 и 10-12 на сто за само 14 години, като типичното увеличение е между 7 и 9 на сто, което показва, че това е световна тенденция практически без изключение, а как ще бъде тълкуван този факт, това е друг въпрос.

Страната ни е на 67 място за 2014 година с 23.3 на сто затлъстели.  През 2000 г показателят  е бил 17 процента.

Гърците са по-дебели по правило от нас и са в предната група. докато малко след нас, но в същата група, са Хърватия и Румъния, а доста по-добре са сърбите и македонците, както и  албанците. Те са с над 50 места назад в класацията, след 107-110 места.