Коронясаха Асен Ерделски за цар на виното в Дъбрава

В ролята на св. Трифон се превъплъти директорът на ДТ “Професор Енчо Халачев” Бранимир Митов

 Асен Ерделски бе признат за цар на виното 2018. Призът бе връчен по време на традиционния празник в благоевградското село Дъбрава.

Най-добрият винопроизводител в района бе определен от компетентно жури след обстойно, качествено и професионално изследване на представените бели и червени вина. Второ място зае Калоян Ерделски, а на трето място се класира Тодор Стефанов.

По време на празника бе отслужена и литургия за здраве. По стара традиция зарязването на лозята събра край село Дъбрава десетки винари от региона. Заместник-кметът на Благоевград инж. Емилия Тунева поздрави организаторите и участниците от името на кмета д-р Атанас Камбитов.

От негово име бе връчен и поздравителен адрес към кмета на село Дъбрава и винарите от региона. На празника присъстваха още жители и гости на селото. Момичета и момчета в народни носии посрещнаха и самия Трифон Зарезан, който пожела на всички много здраве и пълни бъчви.

По време на традиционния празник в село Дъбрава бе извършено и символично зарязване на лозята. Винари бяха отличени още в няколко категории за качествено и пивко вино. След награждаването на винопроизводителите последва и музикално-танцова програма, поднесена от талантливите деца на фолклорен танцов ансамбъл „Пиринче“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, самодеен ансамбъл от село Ключ и др.

Водещ на програмата бе благоевградският артист Петър Кьосев, а в ролята на св. Трифон се превъплъти Бранимир Митов, директор на ДТ “Професор Енчо Халачев.