С панихида почетоха жертвите на комунизма в Самоков, поп Николай Аршинков: Смрад от разложени тела се носела около Черната скала, топящият се сняг разкривал останки от крака и ръце

 

Когато се омъжих на 18 г., заварих свекър ми Георги Попов утрепан, остави 4 деца сираци, свекърва ми умря от мъка, призна 86-годишната Мария Попова

 

 

Жертвите на комунизма бяха почетени в храма „Покров Богородичен“ в Самоков с панихида в памет на убитите. Инициативата бе на самоковския Обществен съвет с председател Константин Панев.

Събраха се много общественици, представители на ДСБ, СДС – Самоков, както и много родственици на убитите по време на комунизма. Всички те запалиха свещица в храма, за да почетат паметта на загиналите при репресивния режим. Панихидата бе отслужена от протойерей Николай Аршинков в съслужение с отец Любомир Мишков и отец Емил Дамянов от Самоков. Отец Николай пък говори за този кървав период от историята на България: „Не може да отричаме всичко и да очерняме всичко, но и не бива да оставаме равнодушни към убийствата в миналото, за да не се допускат повече. Много са почернените семейства, вдовиците и сираците заради безбожието на този атеистичен режим.

Мои енориаши, горски служители, възрастни хора са ми разказвали каква смрад се е разнасяла, когато работели в местността Черната скала, откъдето са хвърлени десетки хора. Пролетта, когато снеговете се разтопили, видели останки от ръце, крака и други части от човешки трупове. Страшна е била съдбата на хвърлените от Черната скала. Нека не мислим, че почитайки паметта на убитите по време на комунизма, правим политическа дейност, защото в крайна сметка това една голяма трагедия. Тя е извън политиката и извън човешкия разум. В партийния архив се казва, че са избити около 34 хиляди човеци още от 9 септември до 1 февруари. Нашата вяра и Христова любов не ни позволява да имаме омраза към убийците на тези наши братя. Напротив, знаем, че кръвта се измива с вода, в църквата казваме „жива вода“, а живата вода е словото Божие, изпълнено с любов. За най-голямо съжаление до ден днешен не сме чули и дума за покаяние от тези, които извършиха тези убийства, пък и от техните наследници. Единственото, с което бихме могли да се противопоставим, е нашето оръжие в словото Божие и истината. А словото е молитвата, която отправяме за тези наши братя и сестри, отишли си от земята погубени, за техните семейства, но така също и за техните убийци, защото тежка и скръбна е участта. Нека със смиреномъдрие, с кротост и с любов да упоменем душите на тези наши близки и сродници, отишли си от тази земя, и да помним, нека никога тези времена да не се връщат“, бяха част от думите на отец Николай Аршинков.

Сред дошлите хора в храма беше и Асен Янев, чиито двама чичовци са убити по времето на комунизма. Чичо му Сотир е убит на 13.04.1943 год. на улица „Неофит Рилски“ , застрелян бил в гръб. Другият му чичо, Давидко, е бил кмет на Дупница и е убит през 44-та година. Бащата на Асен Янев бил хвърлен в затвора заради своите братя. Давидко е убит заедно с д-р Григоров, който не пожелал да направи аборт на партизанка в напреднала бременност. Убили ги в местността Черна нива, Дупнишко.

На панихидата беше и известният диригент на хористите от Самоков Борис Стрински. Баща му Кирил Стрински е бил по професия търговец, имал магазин в Долна баня. Арестували го обаче в Самоков, когато бил при вуйчо си на гости. Когато дошли от милицията, баща му цепел дърва на двора, при него дошъл Васил Герасимов от Долна баня и му казал, че го викат на разпит. В милицията го обвинили, че бил незаконно забогатял. Казали му да се върне до вкъщи и да си вземе дрехи и пари. По-късно, на 7 октомври 44-та година, към 22 ч. вечерта го разстреляли гол на Шипочкия баир в Самоков. Говори се, че е една от жертвите на тогавашния шеф на самоковската милиция Радой Пукавичаров.

86-годишната Мария Попова също разказа историята на своята фамилия, пострадала при комунистическия режим. Ето какво сподели тя: „Когато се омъжих на 18 години, заварих свекър ми Георги Попов утрепан. По-късно разбрахме, че е убит, че е хвърлен от Черната скала. Той работеше като фурнаджия. Остави четири деца сираци. Той бил убит на 44 години. Извикаха го в полицията и повече не се върна, само се обадиха да му се занесат дрехи. Свекърва ми тогава преживя шок, остана сама с четири деца, живя осем месеца след смъртта на свекър ми и почина. Всички ни третираха като фашисти“ – сподели с болка Мария.