Фиданка Минкова от Гоцеделчевско: С парите от гурбет във Франция изгледах и изучих 3 деца, стегнахме и къщата

 

5 години работих като бавачка, сега гледам децата на сина си в чужбина, разказа 41-годишната жена

 

41-годишната Фиданка Минкова от гърменското село Рибново, снаха в гоцеделчевското село Господинци, изкара пари от гурбет да изгледа и изучи децата си. Първоначално със съпруга й живеят при свекъра и свекървата в Господинци, местят се в Гоце Делчев, но недоимъкът ги принуждава да заминат на гурбет във Франция.

Фиданка Минкова

Днес Фиданка разказва, че трите деца в семейството са с образование, семейни, а тя самата се радва на 6-има внуци. С парите от гурбет тя превърна и купената някога стара къща в Господинци в красива сграда, която прилича повече на етнографски музей. Фиданка Минкова в момента се намира във Франция, но вече не работи и не гледа чуждите деца, а помага на семейството на сина си и отглежда там две от внучетата.

„По неволя заради недостиг на пари мъжът ми пръв замина за Франция. Децата ни в онзи момент учеха, после следваха и там вървяха всичките пари, които изкарвахме. Бяхме купили една стара къща в Господинци от леля на съпруга ми. Тя не ставаше за живеене, но поне прибрахме в нея многото покъщнина, която имахме и нямаше как да съхраним и запазим в апартамента, в който живеехме в Гоце Делчев. В чуждата държава няколко години съпругът ми сам се бореше с трудностите, докато потръгнат нещата. Трябваше да учи език, трябваше да си осигури място за живеене, работа, да гради доверие и нови приятелства.

Когато той замина, аз работех в Гоце Делчев, след 5 години раздяла напуснах работа и го последвах. 5 години гледах деца в едно семейство. Бяхме се зарекли, че каквото изкараме, ще го вложим най-после в къщата ни в Господинци.

Не мога да кажа, че ни е било лесно, но издържахме. Когато най-накрая събрахме пари и се заехме с къщата, възложихме всичко на най-голямото ни дете. Благодарение на нея къщата стигна до този вид, в който е сега. Другата ни дъщеря е детска учителка, тя също много ни помага. Чакам с нетърпение да дойде месец май и да се върна в България. Където и да ходим, коренът ни е там и в родния край се чувстваме на мястото си“, разказа Фиданка Минкова – Куртова от Господинци.