МВР: 2 автоморги край Перник участват в схема със застрахователни измами

Пламен Максимов

 

Това е много доходоносен бизнес, коментира гл. инспектор Пламен Максимов

За бум на застрахователните измами със скъпи коли алармира МВР в Перник. Според полицията две автоморги край Перник участват в престъпната схема за застрахователни измами, които бележат бум, сочат данни на МВР. Само от началото на тази година в България са откраднато 94 автомобила. Според разследващите 22% от кражбите са извършени с цел застрахователни измами. Броят на този тип престъпления се е удвоил спрямо миналата година. Измамите с автомобилни застраховки са се превърнали в печеливш бизнес, твърдят криминалистите. При най-често използваната от престъпниците схема се използва луксозен автомобил със сериозни технически проблеми, закупен от чужбина. „Такъв автомобил отвън е закупен за смешна сума. След като се окаже в България, той се тунингова, за да изглежда добре, и се застрахова за голяма сума. Подобно возило не може да се продаде където и да било, за да се вземат колосалните пари”, коментира главен инспектор Пламен Максимов от сектор „Престъпления срещу МПС” към СДВР. Няколко месеца след като е застрахован обаче, автомобилът изчезва безследно. Обявява се за откраднат. Следите се заличават с помощта на собственици на автоморги, където го разглобяват и заличават идентификационните номера. Най-вероятно такъв е случаят с двете пернишки автоморги. А собственикът печели двойно, получавайки обезщетение от застрахователите и от автоморгата, където продава колата за части.

Застраховател отчита, че само за един автомобил – BMW X5, купен втора ръка от София, измамникът е взел общо 24 000 лв. В конкретния случай колата имала допълнително поставено джипиес устройство, което помогнало за разкриване на престъплението.

„Това е много доходоносен бизнес. Не се влагат много пари, а се изкарват много пари”, смята гл. инспектор Пламен Максимов. Криминалисти признават, че разкриваемостта на такива престъпления не е голяма, тъй като доказването им е сложно.