Данък сгради – да плащаш малко за кон и повече за кокошка

Горанов готви нов начин за облагане на имотите

Нова методика, по която да се изчисляват и актуализират данъчните оценки на имотите и зависещият от тях данък сгради, обмисля финансовото министерство.
Финансовият министър Владислав Горанов загатна в парламента в петък, че е дошло време за промяна на Закона за местните данъци и такси. Целта е не само той да се “закърпва аварийно” на определен период от време, а да направи така, че имотните данъци и налогът за колите да са адекватни на пазара и справедливи.
Системата на имущественото облагане е изкривена и несъвършена, са категорични във финансовото министерство. Тя в момента ощетява съвестните данъкоплатци.
При проверката на прокуратурата например на онези 365 българи, закупили през последните години имоти за над 500 хиляди лева, е установено, че един от тях е прехвърлил на свои близки чисто ново ферари за 9 хиляди лева, при реална цена на този автомобил над 250 хиляди евро. Обичайно при подобни сделки нотариусът изисква застрахователна стойност, но контролът е почти нулев.
Два идентични апартамента в “Зона Б5” в столицата имат коренно различни данъчни оценки – 40 хиляди лева и 100 хиляди лева. Каква е причината? Първото жилище никога не е продавано и собствениците му плащат данъци според тази остаряла данъчна оценка, а вторият апартамент е препродаван 2 пъти и данъчната му оценка е актуализирана.
Парадоксално е, но се оказва, че за жилища в “Малинова долина”, където няма инфраструктура, се плаща с пъти по-голям имотен данък от апартаменти в центъра на София.
Проблемът е, че според сегашната методика нова данъчна оценка на имот се прави само когато с него предстои сделка. Според закона общините са длъжни всяка година до 30 ноември да актуализират данъчните оценки, ако за предходната година пазарните цени на имотите в населеното място са се повишили с над 20%.
Това обаче масово не се прави, защото общините нямат този капацитет. Актуализация се прави само при сделка.
За последно у нас масово промяна на данъчните оценки на жилищата бе направена през 2008 г. с промяна на Закона за местните данъци и такси. Другият парадокс, който също затруднява общините, разчитащи на постоянен приход от имотните налози, е, че жилищата в сгради ново строителство масово не се декларират. Законът изисква, когато човек се сдобие с ново жилище, да го декларира в 2-месечен срок. Това често не се прави.
Въпреки строителния бум има регистриран спад на декларирани имоти в съответните общини от техните нови собственици.
Вероятната логика на финансовото министерство за готвените промени в Закона за местните данъци и такси е да остават повече средства в общините.
Според Закона за местните данъци и такси всеки Общински съвет сам определя размера на налога за имотите. Законът дава само границите – от 0,1 до 4,5 промила върху данъчната оценка. За последно горната граница бе вдигната през 2011 г., но тогава едва десетина общини посмяха да вдигнат този налог.
Отделно от това има данък върху придобиването на имот, който почти навсякъде в страната е 2% върху стойността на сделката. През 2015 г. във Варна го вдигнаха на максимално разрешените от закона 3%, но решението бе обжалвано успешно пред Върховния административен съд. Общината изгуби окончателно делото през 2017 г. и се наложи Варна да връща надвзетите пари на хората.
Финансовият зам.-кмет на Пловдив Розалин Петков посочи, че при предстоящите промени на закона трябва да се държи сметка за типа населено място.
“Добре е да има баланс в данъците между големите общини. Сега данъчната оценка на имотите в Пловдив е 3-4 пъти по-ниска от тази във Варна. Това намалява прихода в общинския бюджет”, посочи той.
Кметът на Царево Георги Лапчев каза, че ако се върви в посока увеличаване на имотните данъци, трябва да се пипа много внимателно. “Иначе ще откажем добросъвестните данъкоплатци да ги плащат. Хайде, за морска община като нашата това може да не е проблем, но пак трябва да се помисли да е в разумни граници. А за Северозапада това може да се окаже непосилно.
Да се изгради връзка между имотния регистър, кадастъра и общинските данъчни служби, иска Столичната община. За целта са нужни законодателни промени.
“Така автоматично ще получаваме информация за продажба на имот и няма да се налага собствениците да декларират сделката пред нас. Сега те имат определен срок да го направят, но не всички го спазват. Освен че ще получаваме веднага информация, връзката между отделните регистри ще спести и време на гражданите”, каза зам.-кметът по финанси на София Дончо Барбалов.
Подобна връзка между отделните регистри, при която общината получава автоматично информация, вече работи за автомобилите. Сделки с тях се декларират само пред КАТ, а общините получават данните по електронен път.
“Нямаме данни за колко имота в София данъчната оценка не е променяна от години. Имаме случаи, при които установяваме невярна информация за декларирания вид конструкция на сградите. Знаете, че видът на конструкцията е част от формулата за определяне на данъчната оценка, а постоянно се натъкваме на несъответствия”, каза Барбалов.
Увеличаването на данък сгради в България е крайно наложително, защото сегашното им ниво е твърде ниско и не стимулира хората да поддържат в добро състояние жилищата си, смятат брокери на недвижими имоти. Според Георги Павлов, изпълнителен директор на най-голямата имотна агенция в страната – “Адрес”, сегашното ниво на този местен налог е около десетина пъти под нужното.