Политиката: Властта се пренарежда, ДПС балансира, Слави ферментира

БСП се движи на ръба между ползата и риска, анализират от “Иван Хаджийски”

ЕРБ е заплашен от разделение заради Истанбулската конференция, в редиците на Патриотите тече тактическо пренареждане, БСП действа на границата между риска и ползата, а ДПС пак балансира.
Това е обобщението за актуалните събития в политиката в поредния анализ на Института “Иван Хаджийски”.
“На този фон протичат процеси на политическа “ферментация” в среди, обикновено наричани “популистки”. След известен застой Слави Трифонов напомня за себе си с инициативата “кастинг за политици”, която несъмнено ще привлече обществено внимание”, смятат наблюдателите.
Според анализа им Истанбулската конвенция създава опасност от разделения в средите на ГЕРБ. Политолозите и социолозите смятат, че активните изяви на депутата Георги Марков против решенията на собствената му парламентарна група не са единственият пример.
“Макар и по-дискретно, и в други среди на ГЕРБ (особено във формиращия се консервативен лагер около Института за дясна политика) прозвучаха несъгласия с ратификацията. Много по-отчетливо интелектуалци, журналисти и академични фигури, често заставащи зад Борисов и политиката му, поведоха медийна съпротива срещу конвенцията, допълват от Института.
Те анализират споровете около конвенцията като “топка” за Патриотите и тактически успех за тях. Според наблюдателите сред Патриотите също върви тактическо пренареждане и Волен Сидеров се активизира на междинна позиция – между “лоялния” Каракачанов и “дисидента” Симеонов.
БСП се движи по ръба между рисковете и ползите. Според анализа на “Иван Хаджийски”  социалистите от себе си покрай вота на недоверие. Причината е, че исканата оставка на кабинета е била засенчена от друга червена инициатива – референдум за Истанбулската конвенция.
В същото време с конвенцията социалистите за първи път от много време подхванали въпрос, по който позицията им се ползва с много широка подкрепа не само сред общественото мнение, но и на различни организации.
“Разбирателството между партията и Българска Православна Църква (БПЦ) само по себе си е впечатляваща последица”, анализират още от Института.
Според наблюдателите обаче това поведение крие риска БСП отново да бъде разпозната като “антиевропейска”, нещо, заради която тя е загубила гласове на изборите през 2017 година.
ДПС отново е в любимата балансьорска позиция, смятат от “Иван Хаджийски”. От Института анализират, че движението си позволява сигнали и в двете посоки – и към ГЕРБ (изявлението на Йордан Цонев, че партията му няма почти никакви допирни точки с разбиранията на БСП), и към БСП (линията на лидера Мустафа Карадайъ, според която ДПС е опозиция заедно с БСП и я подкрепя в искането на оставка на правителството).
На фона на всички политически процеси се наблюдава и нова (анти)елитна ферментация, пишат от “Иван Хаджийски”.
Според тях патриотичните, социални и антисистемни послания на Слави явно хвърлят мост както към разочарованите десни, така и към избирателите, които иначе доста вероятно биха се ориентирали към БСП.
Наблюдателите смятат, че евентуално политическо включване на Слави може да се окаже и шанс за ГЕРБ.
Защото ще попречи на БСП да монополизира протестните настроения, а ще вземе и гласове от другата опозиция на ГЕРБ – градската десница.
Слави обаче влиза и в ниша на хора, които иначе биха се ориентирали и към ГЕРБ, и към ОП. Накратко: всички може да започнат да се притесняват, заключават в анализа си от Института “Иван Хаджийски”.