Райна Михайлова от Радомир: Дружбата на общинарите Вл. Зарков, половинката му Ина Димитрова и съдията от АС-Перник Емилия Иванова спъва дело за 3,5 млн. лв. срещу председателя на МИГ Вл. Тренев

 

Отрязаха моя проект, а Димитрова и Зарков лапнаха по 171 000 лв., виждам ги как си говорят със съдия Иванова пред съда, разкри още Михайлова

Райна Михайлова

Близко приятелство между Владимир Зарков и съдийката Емилия Иванова от Перник превръща в пародия делото за срещу председателя на МИГ „Радомир-Ковачевци-Земен” Владимир Тренев, разпределял над 3,5 млн. лв. на свои хора.

101-01-003608_n

Владимир Тренев и Владимир Зарков

60-01-05 Благойка-Божкова

Благойка Божкова

Това разкри пред вестник „Вяра” радомирката Райна Михайлова, която Тренев отрязал с пари от Европа да стартира свой бизнес. За сметка на това Тренев е одобрил проектите на родственика си Владимир Зарков и неговата любима Ина Димитрова, която е вещо лице в съда в Перник и колежка на съдия Емилия Иванова.

101-01-лозан панов-бгнес

Лозан Панов

101-01-01 -Ина-Димитрова-

Ина Димитрова

Райна Михайлова е била кандидат-бенефициент към МИГ „Радомир-Ковачевци-Земен”, но е елиминирана от участие със странния мотив „особености на региона” и дискриминационното условие за изготвяне на проект до 90 000 евро.

Михайлова заяви пред „Вяра”: „Съдия Емилия Иванова от Административен съд – Перник, която води делото, стартирано по моя жалба, най-редовно се среща с родственика на председателя на МИГ Владимир Тренев – Владимир Зарков. Виждам Иванова и Владимир Зарков да водят дълги разговори на площадката пред съда в Перник. Минавам покрай тях, поздравявам ги, но те ме подминават. Съвсем случайно разбрах, че Ина Димитрова, съветничка на националния омбудсман Мая Манолова, която живее с Владимир Зарков, е назначена като вещо лице в Административния съд на Перник. Любовта между Зарков и Димитрова пламна, когато двамата бяха зам.-кметове в екипа на екскмета на Радомир Златко Стойчев. По същото време съдия Емилия Иванова беше юрисконсулт на общината. Смятам, че жалбата ми срещу ръководството на МИГ, което си разделя над 3,5 млн. лв. по шуробаджанашка линия, като 171 000 лв. получава Владимир Зарков и още толкова Ина Димитрова, която същевременно е и общински съветник в община Ковачевци, е с предрешен край. Ако имаше капка професионална доблест, Емилия Иванова сама щеше да си направи отвод по делото. Крайно време е да бъде преустановена практиката да се провалят дела за източване на пари от Европа и България да бъде първа по кражби в списъка на ОЛАФ заради недобросъвестно разследване от страна на съдии и прокурори. Аз самата станах жертва на подобна схема. Настоявам Ина Димитрова и Емилия Иванова да бъдат освободени от работа, а не само отвод по делото. Ако не се изкоренят подобни приятелски кръгове на влияние, ние, гражданите, ще продължаваме да се изумяваме от решенията по всички важни дела. Поставям казуса на вниманието на шефа на съдиите Лозан Панов, лично да обърне внимание, а също и Висшия съдебен съвет.”

Междувременно на последната общинска сесия в Радомир съветниците трябваше да гласуват поименно предложението на адвокат Благойка Божкова всички сигнали за корупция и нередности в МИГ-а да бъдат внесени в прокуратурата от името на Общинския съвет. Адвокат Божкова е обединила всички сигнали на потърпевшите. Председателят на ОбС – Радомир Светослав Кирилов се е изправил и заявил, че отказва да подложи на гласуване събраните факти, уличаващи част от съветниците в неправомерно разпределяне на европейски средства. „Нека потърпевшите да си внесат документите в прокуратурата, ние няма да се занимаваме с това”, отсякъл той.

Любопитна подробност е фактът, че на същото заседание общинският съветник и председател на МИГ-а Владимир Тренев не е присъствал. Най-вероятно е бил на административното дело в Перник срещу МИГ.

„Тренев е много добър познат на съдията по делото, тъй като, когато тя е работила като юрисконсулт в общината, той е бил съветник”, уточни Райна Михайлова.