Церовска похвали селските кметове за Сурва: В Перник сме най-най-добрите! Носителят на Златната маска Ст. Давидков с кв. «Бела вода» са уникални

Кметският екип на срещата с кметовете и кметските наместници в община Перник

Проблемът с безводието в Мещица ще бъде решен чрез тръба, която директно ще отвежда водата до абонатите, каза още градоначалникът

Специални поздравления получиха вчера кметовете на населените места в община Перник от кмета Вяра Церовска за представянето им на 27-ия фестивал на маскарадните игри „Сурва 2018”. „Всичко беше невероятно красиво. Още веднъж ще кажа, че в Перник няма най-добри, а има най-най-добри. Повечето от кметовете лично участваха и заредиха с енергията си този хубав празник, което промени цялата атмосфера в града“, сподели Вяра Церовска на регулярната месечна среща с кметовете на населени места, в която взеха участие и зам.-кметът Владислав Караилиев и секретарят Радослава Манова. Най-много адмирации получи естествено кметът на пернишкия  квартал „Бела вода” за получената Златна маска. Заслужихте я, бяхте невероятно добри и най-вече –много различни, не спестиха суперлативите си към Стефан Давидков негови колеги. Бяхте уникални, бяхте прекрасни, благодаря ви. Управниците на малките населени места от своя страна направиха някои предложения, които ще направят следващия фест още по-успешен. Една от идеите, споделени вчера, бе дефилетата да са в продължение на три дни, като през първия да минават само чуждите групи, да се удължат и трасетата, по които дефилират маскираните, за да могат повече хора да се насладят на техните изпълнения. Чу се и предложение фестивалът да бъде преместен на стадиона, но почти всички кметове бяха против идеята, тъй като това би ограничило броя на зрителите.

Според кметовете и кметските наместници, новата 2018 година е тръгнала сравнително спокойно. Те очакват съдействие със затопляне на времето да започне чакълирането и кърпежа на дупки, появили се в резултат на топенето на снеговете.

Разбира се, не липсваха и дежурните проблеми с водоснабдяването на отделни населени места. Най-сериозна е ситуацията в Мещица, където всяка седмица къщите във високата част на селото по 2-3 дни са на сухо. Кметът Церовска поясни, че проблемът ще бъде решен чрез тръба, която директно ще отвежда водата до абонатите. Строителството ще започне веднага щом времето позволи.  Не бе подминат, разбира се, и проблемът с бездомните кучета, от които са пропищели почти всички пернишки села. Кметовете не отричат, че регистрацията на домашните любимци и кастрирането им е почти нулева, но ядовед създавали помиярите, които идват незнайно от къде и се стоварват по селските улици.

Кметът Вяра Церовска посъветва управниците на малките населени места да бъдат много внимателни с бюджетните пари, които са запазили стойностите си от 2017 г. Увеличение няма, но такива са възможностите и на общинския бюджет, каза Церовска и напомни на селските кметове, че има различни програми, чиито възможности не бива да се подценяват, да се разгледат и програмите по ПУДООС.