Пернишките огнеборци гасиха най-много пожари в жилища, съветват: Не претоварвайте ел. инсталацията, комините да са почистени

На общо 1363 броя повиквания са реагирали пожарникарите в Перник през 2017 г. Преобладават пожарите без материални загуби – 517. Те са 38 процента от общия брой на произшествията, а пожарите с материални загуби са 195.

Според изводите, направени от специалистите на РД ПБЗН, продължава тенденцията пожарите със загуби да са най-много в отрасъл „Жилищно стопанство”. От общо 195 пожара с материални загуби 78, или 40 процента, са възникнали в жилищни сгради.

Причините са късо съединение в електрическите инсталации, неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди, строителни неизправности, главно необезопасени комини, небрежност при боравене с открит огън и др.

Най-уязвимите групи от населението са възрастните хора, особено над 70 години, трудноподвижни и самотно живеещи, както и малките деца. През 2017 г. загиналите при пожари в жилищни сгради са двама души на възраст 73 години, като има и десетки пострадали.

За предотвратяване на риска от възникване на пожари, запазване на вашия и живота на други хора и имущество не бива да се подценяват и някои съвети на огнеборците.

Един от тях е да не се претоварва електрическата инсталация и да се използват само стандартни електрически предпазители. Нужно е да се проверяват комините за пукнатини и паднала мазилка, своевременно се възстановяват и почиства от сажди. Не разпалвайте печки на твърдо гориво с бензин, нафта и други запалими течности. Монтирайте си датчик за ранно известяване на пожар, осигурете си пожарогасител за първоначално гасене на пламъците, съветват още специалистите.