Финансистът Апостол Глосов осъди ,,Аква Трийтмънт” заради неплатени заплати от недовършения рехабилитационен център в Сапарева баня, дължат му над 400 000 лв.

Апостол Глосов

Фирмата трябва да плати още лихви и над 16 000 лв. държавна такса, реши съдия Михаил Малчев

Ръководителят на звено Апостол Глосов, работил за ,,Аква Трийтмънт” АД – Сапарева баня, е осъдил фирмата заради неизплатени заплати, съобщават от Районния съд в Дупница. Фирмата, представлявана от изп. директор Елена Риставаара, ще трябва да брои на Апостол Глосов 410 220 лева.

Момент от водосвета и първата копка на центъра, чието строителство не се осъществи

Това е общото дължимо основно месечно трудово възнаграждение за положен труд от септември 2014 г. до август 2017 г. Осъденото дружество ще трябва да плати на ищеца и законната лихва за периода от датата на предявяване на исковата молба – 16.10.2017г., до окончателно заплащане на дължимата сума, става ясно от решението на съдия Михаил Малчев.

Спечелилият делото е подписал трудов договор с „Аква Трийтмънт” на 29.03.2013 г., съгласно Кодекса на труда. Назначен е на длъжността „ръководител звено”, на 8-часов работен лен, 40 часа седмично. Съгласно уговореното в договора основното му месечно трудово възнаграждение е в размер на 11 395 лв., като е уговорено и допълнително възнаграждение с постоянен характер в размер на по 0,6% за всяка година трудов стаж и професионален опит. Възнаграждението е трябвало да се изплаща ежемесечно, със срок до последния работен ден на месеца, следващ месеца, за който се отнася. Видно от представената справка за актуално състояние на трудовите договори кьм 20.09.2017г., за сключването на трудовия договор е подадено надлежно уведомление по чл.62, ал.3 КТ до НАП. Към момента трудовото правоотношение на ищеца все още не е прекратено. Ответната страна без правно основание не му е изплатила дължимото му се трудово възнаграждение. Твърдените обстоятелства от ищеца в хода на исковото производство не са оспорени от ответника, пише в решението на съда.

Магистратите са взели предвид, че на ответника ,,Аква Трийтмънт” АД е бил връчен препис от исковата молба и доказателствата към нея. Със съобщението са му били указани последиците на ГПК от неспазването на сроковете за размяна на книжата. Въпреки това ответникът не е депозирал писмен отговор. В съдебно заседание, за което е бил редовно призован, ответникът не се е явил, не е изпратил представител и не е взел становище.

,,Аква Трийтмънт” е осъдена да заплати и 16 408.80 лева държавна такса по сметка на Районен съд – Дупница. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Проблемът е свързан с изграждането на балнеокомплекс “Преображение” в Сапарева баня, чиято първа копка бе направена през февруари 2014 г. Два месеца по-късно строителството замря и “Аква Трийтмънт” остана длъжник на работилите на обекта строители и специалисти. Изпълнител на обекта е фирма “Болкан констракшън” АД, чийто собственик е Светослав Глосов.

Спечелилият делото Апостол Глосов е син на Светослав Глосов, който през 2014 г. бе и председател на Камарата на строителите в България, а от м. юни миналата година е член на Управителния съвет на Агенция. „Пътна инфраструктура“. Апостол Глосов е финансист по образование, на 36 г. Във връзка с делото се свързахме с него по телефона за коментар. „Не мога да коментирам дали ще си получа дължимото от ,,Аква Трийтмънт”. Трудовият ми договор с дружеството не е прекратен”, каза Апостол Глосов.

Както сме писали, комплексът, който трябваше да се изгради в Сапарева баня по проект и със средства на руския фонд “Закон, справедливост и милосърдие”, включваше мащабен център за профилактика, рехабилитация и генетични изследвания.
За да се реализира проектът, бе създадена компанията “Аква Трийтмънт”, която е съвместно дружество между руския фонд “Закон, справедливост и милосърдие” и община Сапарева баня. След като строителството спря, общината продаде дела си на руския фонд.