„Вяра” пита председателя на ДАМТН Петър Горновски:  Откри ли Сметната палата злоупотреби с командировки, какво пише в доклада от одита? 

Петър Горновски

 

Имат ли провинения уволнените служители, сред които е и бившият кмет на община Струмяни Валентин Чиликов?

Афера с фиктивни командировки тресе Държавната агенция по метрология и технически надзор. Констатацията е на Сметната палата, чийто доклад упорито се крие от обществеността.

Валентин Чиликов

Той обаче е внесен в Главната прокуратура и Върховната административна прокуратура на 22 декември 2017 г., разкриха източници на вестник „Вяра”. Разследването в ДАМТН тръгна след серия публикации във вестник „Вяра”.

Междувременно от агенцията излетяха ключови фигури, без да се оповестяват причините за това. Сред освободените е главният секретар и бивш кмет на община Симитли Валентин Чиликов. На работа в ДАМТН вече не идват и счетоводителите Ивелина Станоева и Катя Илиева.

Волен Сидеров

По този повод питаме председателя Петър Горновски, за когото е известно, че е велик майстор от Великата ложа на старите свободни и приети зидари. Той е отявлен масон, встъпил в длъжност със специален ритуал, който по канона на масонското братство винаги се провежда на Еньовден. Горновски е на 62 години, развива бизнес в козметичния бранш, женен, с две деца, майстор трета степен по т.нар. синьо масонство.

„Учудващ е фактът как Волен Сидеров търпи на възлов пост масон, при положение че е известното непоносимото му отношение към масонската ложа”, чудят се наши читатели. Агенцията е подчинена на Министерството на икономиката, което пък по силата на коалиционното споразумение на правителството е принципал на ДАМНТ.

По този повод вестник „Вяра” пита Горновски: Ако наистина са уволнени служители на агенцията, то за какво? Има ли злоупотреби с командировки, ако да, кой е подписвал командировъчните? Какъв контрол е осъществявало ръководството, как, какви мерки е предприел председателят за осъществяване на контрола, а също и за недопускане на фиктивни командировки в качеството му на лице, което управлява?

Ако проблемът с командировките е истина, не се ли прави опит вината да бъде поета от бушони? Каква отговорност ще понесе председателят на агенцията, който е допуснал конкретни нарушения в нея, ако такива са констатирани в доклада на Сметната палата?  И изобщо какво се казва в този доклад?

Истина ли е, че последните дни текат дисциплинарни съвети, по какви дисциплинарни дела работят тези съвети, спрямо кои служители са производствата и за какви нарушения? Защо не е качени информация за тези дисциплинарни дела на сайта на агенцията, а за други по-дребни е публикувана такава?