Читатели настояват:Оставка! Вън Горновски от ДАМТН, зачерква българското производство, а се усмихва и четка вносителите на асансьори

Петър Горновски

 

В национален ефир Горновски хвали фирмата на Н. Маринков – доставчик №1 на асансьори в Банско и Разлог, спят ли министърът на икономиката Караниколов и заместникът му Манолев от Сандански

Каква е тази комбина между бизнес и контролен орган?, питат хората

 

„Аз се питам защо хората купуват български асансьори, а не европейски?”, изцепи се в скандално интервю пред „Господари на ефира” председателят на Държавната агенция по метрология и технически надзор Петър Горновски и предизвика и лавина от мейли, изразяващи възмущението на хората.

Николай Маринков

Как председател на агенция към Министерството на икономиката с лека ръка затрива родната икономика? Защо министърът на икономиката Емил Караниколов, зам.-министърът Александър Манолев от Сандански и вицепремиерът Валери Симеонов не реагират, питат читатели на вестник „Вяра”.

Отговорът дойде в сряда сутрин в „Денят започва” по националната телевизия БНТ.

Александър Манолев

Горновски се появи в студиото под ръка с бизнесмена Николай Маринков, собственик на фирма „Уникен” ЕООД, вносител №1 за Югозападна България на асансьори от Испания. 80% от асансьорите в Банско и Разлог са доставени от тях. Докато отбиват всеки въпрос от вестник „Вяра”, двамата си разменяха любезности в национален ефир. Нахаканият бизнесмен беше категоричен, че трябва да има наказани за проблемите с асансьорите и това трябва да е собственикът.

Емил Караниколов

Широко усмихнат, все едно е рекламно лице на фирмата на Маринков, Петър Горновски подкрепи: „Да, ние поддържаме казаното от г-н Маринков и има учреден консултативен съвет към председателя на ДАМТН, в който участват всички асоциации от бранша и ние работим по този въпрос – да повишим отговорността на всички и да помислим за промени в Закона за етажната собственост (той е към МРРБ, а не към ДАМТН).

Николай Маринков върна жеста: „Много хубаво е, че г-н Горновски се ангажира тези дни да има една експертна комисия, която ще види какви нови асансьори се допускат на единния европейски пазар, част от който е България, защото има множество сигнали и съмнения, че част от асансьорите от производители не отговарят на европейската директива. Ще се види на кой производител му отговарят асансьорите и на кой – не, това ще се направи за първи път в България. Това е дисциплинираща мярка, която ще промени пазара. (Когато се приема един асансьор от инспектор, ако той не отговаря на изискванията, не трябва да се пуска в експлоатация. Тази комисия не е ли, за да се вземе страна по спора за асансьорите в НДК?). Хората трябва да подкрепят председателя Горновски, за да се сменят старите асансьори при санирането. (Санирането пак е при МРРБ, а не в ДАМТН). Собствениците трябва да си платят, за да се приведат старите асансьори към новите стандарти.”

Изявлението предизвика всеобщо възмущение от странната комбина между контролния орган и контролираните. Ето какво питат и искат да знаят хората:

„Каква е тази комбина между бизнес и контролен орган? Какво значи „независим консултативен съвет за новите асансьори“? Колко независим е този съвет, като всички експерти в него са във фирми, чиято дейност се контролира от ДАМТН? Защо трябва да съществува ДАМТН, като реално тя не изпълнява възложените й функции, а председателят й се подпомага от бизнеса, който трябва да контролира? Как се контролират хората, които те подпомагат? Как така ще се прехвърля отговорността върху етажна собственост, домоуправители, а къде е отговорността на поддържащите и надзорни фирми? Все една, ако станем жертва на лекарска грешка или безхаберие, ние да сме виновни. Отговорността на хората може да се простира само до там, като видят проблем, да сигнализират и да потърсят помощ.

Иначе къде е отговорността на ДАМТН? Заради подкрепата на бизнеса ли агенцията оставя фирми без персонал да „обслужват“ асансьори? Достатъчно ли е обслужването само на хартия, което беше коментирано и в студиото?

Как председател на агенция към Министерството на икономиката с лека ръка затрива родната икономика?

За да си на определен пост, трябва ли да се съюзиш с хората, които проверяваш и да занижиш контрола, който ти е възложен и да рискуваш живота на невинни хора?

Кой ще защити обикновения човек, който е и гласоподавател?

Оставка, вън Горновски от ДАМТН”, настояват хората.