Лалка Бенгюзова: В интервю за „Вяра” Николай Кимчев недоумяваше как спечели известност с 1 песен, а имаше десетки роли  

Николай Кимчев и Лалка Бенгюзова

Писателката и журналистка сподели спомени за покойния бивш директор на театъра в Благоевград, попитала го през 2005 г.: “Абе, Кима, ти имаш страхотен глас. Защо не пееш?”

Предусещах, че Николай Кимчев трябва да пее с този страхотен глас, който имаше, призна писателката Лалка Бенгюзова от Благоевград в спомен за вече покойния актьор и бивш директор на ДТ „Никола Вапцаров”. Ето какво сподели тя в спомена си за Николай Кимчев: „Няколко месеца преди първия фестивал “Македония фолк” 2005 г. във вечерно предаване на Радио Благоевград ми гостува актьорът Николай Кимчев. Темата на разговора ни бе гостуване на нашия театър в Струмица. По време на една музикална пауза, не знам как ми хрумна, го запитах: “Абе, Кима, ти имаш страхотен глас. Защо не пееш?” Той нищо конкретно не ми отговори. Голяма и приятна изненада за мен – а предполагам и за всичките любители на хубавата песен – бе появата му на “Македония фолк 2005”. За изпълнението на песента “Македонийо” по музика на Димитър Янев Николай Кимчев получи Голямата награда на фестивала.

Когато съм го попитала, той вече е готвел песента, но не е искал да говори предварително. И правилно. Едно са плановете, друго са делата. Мисля си дали пък аз не съм предусетила нещо интуитивно?!? Никога няма да разбера… По-късно в интервю за в. “Вяра” той недоумяваше пред мен как след толкова много роли в театъра, а и в киното, огромна популярност е спечелил с една песен. Последваха записи на други негови песни и той стана любимец освен на театралната публика и на любителите на хубавата македонска песен – народна и авторска. Естествен резултат от творческото му сътрудничество с композитора Димитър Янев. Сега двамата са заедно, може би. А ние тук, на Земята, ще слушаме техните песни и ще ги помним. Снимките са от 2005 г., по време на гостуването в община Благоевград на тримата руски космонавти Юрий Батурин, Александър Лазуткин и Валерий Корзун”.