Екшън! Инфаркт покоси 65-год. при акция на жандармерията в Ихтиман, сестра му Фиданка: За мен те са убийци, бутали са го

Полицаите в Ихтиман отричат вина за смъртта на мъжа

С. Цацаров: Разследването на случая с битите полицаи и шофьора нарушител М. Дунавски отива в прокуратурата на Елин Пелин

С разцепена уста съм, ръката ми е наранена, бяхме 6-има срещу 60 роми, разказа мл. автоконтрольор Асен Микюров

 

„Обстановката в Ихтиман е притеснителна. Това, което мога да кажа от последните минути, е, че защитата на обвиняемите е направила отвод на цялата прокуратура в Ихтиман.

Очевидно се бърза, за да изтекат 72-та часа, за да няма компетентна прокуратура, която да реагира. Ще ги разочаровам – разследването е възложено и на прокуратурата в Елин Пелин“. Това каза гл. прокурор Сотир Цацаров по повод напрегнатата обстановка в града заради екшъна с полицията, Мюлер Дунавски и роднините му. Ситуацията се усложни и заради смъртта на 65-годишен мъж от ромската махала след нахлуването на жандармерията.

Сотир Цацаров

При акцията в града бяха арестувани четирима души, каза директорът на областната полиция Георги Григоров. Той уточни, че те нямат връзка с арестуваните баща и син, които са обвинени за нападението над униформени. Предварително планираните действия са насочени срещу криминалния контингент, както и с цел недопускане ескалация на напрежение в района.

В акцията участват служители на РУ – Ихтиман и на Дирекция „Жандармерия“. Според живеещите в махалата полицаите са издирвали четири момчета за побой в Ихтиман. Те не били у дома, но органите на реда претърсили няколко къщи.

От пресцентъра на МВР уточниха, че минути преди 8 часа е получен сигнал, че на адрес, който не е бил обект на полицейски действия, е починал 65-годишен мъж. Смъртта му е констатирана от пристигналия на място медицински екип. По случая е образувано следствено дело. Полицаите в Ихтиман отричат вина за смъртта на мъжа. Местните роми обаче ги обвиняват. По разкази на хората от махалата по време на акцията полицаите бутнали болния възрастен мъж на земята и малко след това той починал. “Те за мен са убийци”, заяви пред bTV Фиданка – сестра на починалия. Според нея инцидентът станал при нахлуване на жандармерията в къщата на брат й.

Фиданка

“Идвам тука тая сутрин в 7,00 часа, напада жандармерия, брат ми става да им се обяснява и да ги пита за какво нахлуват и те му казаха, че търсят племенниците му. Той казал: “Момчетата ги нема тука, на работа са”. След което те го бутат и почват по вратата да бутат с мисъл, че са вътре некъде, скрити. Той пада, човекът, там остава на место, става старата жена и започва да вика за помощ. Тогава стават другите и идват, влизат и го заварваме почти умрел”, разказа Фиданка. Тя твърди още, че казала на “полицаите с качулките” да извикат Бърза помощ, но те само се подсмихнали, запалили колата и си отишли. “След 40 минути ние се обадихме, нямахме никакъв сигнал, да идва линейка да го преглежда. Може би щеше да се спаси човекът, ако беха дошли навреме, ако беха извикали линейка. Но те са избегали най-позорно”, заяви още ромката. Запознати твърдят, че 65-годишният мъж е починал от инфаркт. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира нападението над униформени в Ихтиман: „Тези хора трябва да въвеждат ред и когато върху тях се посяга, се посяга и на държавността”, каза министърът.
Припомняме, вечерта на 6 февруари в града се стигна до сблъсъци между служители на реда и роми, след като полицаи опитали да арестуват 23-годишния Мюлер Дунавски, шофирал  без книжка. Адвокатът на Дунавски вчера твърдеше, че той не е бил зад волана. При сблъсъците 60 души окупирали полицаите и нападнали някои от тях, имало скъсани униформи. Битите полицаи са изкарали медицински свидетелства, като един от тях има множество травми. „Разкъсаха ни униформите, блъскаха ни, удряха ни, имаме наранявания. С разцепена уста съм, ръката ми е наранена, охлузвания по ръката имам. Веднага се притекоха на помощ и други колеги, които се опитваха да разблъскат голямата тълпа. Цялата полиция излезе. Не изпълняваха разпорежданията. Превъзхождаха ни числено, 6-има срещу 60 души“, разказа мл. автоконтрольор Асен Микюров. И двамата потърпевши Митев и Микюров са си извадили медицински за нараняванията. По думите им и преди е имало подобни ситуации в ромската махала, но никога не се е стигало до чак такава агресия. „Дърпаха ни, бутаха ни, не ни изпълняваха разпорежданията. Всичко продължи около 15 минути”, разказа единият от потърпевшите – Георги Митев.

Ден по-късно шофьорът без книжка Дунавски сам се е предал в полицията и е бил задържан. На въпроса пиян ли беше и защо караш без книжка, той отговори: “Не, не бях пиян, беше ме страх.“ Близките на Дунавски твърдят, че те не са нападали, а са били бити от полицаите. В момента шофьорът и баща му са задържани за хулиганство и посегателства над униформени. По закон наказанието е до 5 години затвор. По думите на шефа на районното управление Лъчезар Колев в Ихтиман в момента се води разследване на случая.

Междувременно бяха излъчени видеокадри от полицейското управление в Ихтиман, от които се вижда как мъж от ромски произход е каран да извършва различни неща, като да “танцува” на глава. Шефът на районното управление гл. инспектор Лъчезар Колев потвърди, че клиповете са заснети в сградата му, но отрече да е бил информиран за подобен случай. По думите му мъжът на видеото е криминално проявен, който е добре известен на МВР и в момента се намира в софийския затвор. „Такова отношение към задържан не би трябвало да има”, категоричен е Лъчезар Колев.

Гледайте видеоклип ТУК