Няма достатъчно доказателства срещу обвинените за отвличането на Адриан Златков

Софийският апелативен съд пусна от ареста срещу парична гаранция четиримата обвиняеми за отвличането на 25-годишния Адриан Златков. Апелативните съдии обявиха, че разследващите не са представили достатъчно данни за съпричастността им към престъплението. По 10 000 лева за свободата си трябва да платят Ивайло Борисов-Ториното, Мартин Марков и Георги Джамбазов. Здравка Стефанова е с гаранция от 5000 лв.

Адриан Златков
Тони Златков

Aпелативните съдии смятат, че събраните доказателства за отвличането на Златков са фрагментарни и не са достатъчно, за да обосноват налагането на най-тежка мярка за неотклонение. Магистратите все пак подчертаха, че представените от разследващите факти имат отношение към престъплението.

Миналата седмица съдия Даниела Талева от Софийския градски съд постанови постоянен арест за четиримата, но също подчерта, че доказателствата са само косвени и в никакъв случай не биха били достатъчни за осъдителна присъда.

Прокуратурата представи данни от сръбските власти за SIM картите, с които похитителите вероятно са преговаряли с бизнесмена Тони Златков за освобождаването на сина му. Държавното обвинение представи и данни за движението на автомобилите, които са били използвани за отвличането на Адриан Златков.

В четвъртък защитата се оплака, че на трима от обвиняемите е било предлагано да станат защитени свидетели по делото, ако проговорят за четвъртия – Ивайло Борисов-Ториното. Те похвалиха апелативния съд за решението и нападнаха прокуратурата, че се е появила в съдебната зала с “докладни, зрънца, пъзелчета и други детски играчки, за да иска мярка за неотклонение “задържане”.

Държавното обвинение призова алелативния съд да задържи обвиняемите, като отчете, че законовата тежест на отвличането е като тази на умишленото убийство.

Адриан Златков беше похитен край Герман на 30 август и освободен невредим на 10 септември 2017 г. Значителна част от доказателствения материал срещу четиримата е събран с активното сътрудничество на сръбската полиция и прокуратура.

Преди седмица адвокатката на Ториното Мариана Тодорова коментира, че според прокуратурата Борисов и Мартин Марков са осигурили две коли, които похитителите използвали при отвличането. Другите двама обвиняеми отговаряли за СИМ картите, с които са водени преговорите за откупа.

Четиримата бяха задържани преди няколко дни по време на “операция по привеждане на криминалния контингент в страната в известност“. По делото за отвличането на Адриян Златков е бил разпитван и самият Златомир Иванов-Златко Баретата, но срещу него не са повдигнати обвинения.

Бащата на похитения Тони Златков е собственик на известна столична автокъща. Той лично водеше преговорите по откупа на сина си, но не разкри пред медиите колко е платил за освобождаването му.

Освен с близостта му до Баретата, Ивайло Борисов за последно нашумя в края на февруари 2016 г., когато трима негови гардове пребиха на Околовръстното шосе младо семейство заради пререкание на пътя. По случая на съда бяха предадени Александър Гечев, Георги Близнаков и Христо Христов.

Цацаров: За съда или само добро, или нищо

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да коментира решението на съда, но подчерта, че разследващите са извършили “огромна работа”.

“На първо място за съда или добро, или нищо“, каза той.

Главният прокурор допълни, че сръбските власти са оказали безценна помощ на своите български колеги.

“Трудно се доказват подобен тип деяния. За мен колегите (българските разследващи-б.р.) са извършили огромна работа”, коментира Цацаров.

Той добави, че има данни за още хора, които са замесени в случая с отвличането на Адриан Златков. “Естествено, че се работи и по това. Хората, за които става дума, са или помагачи, или част от изпълнителския апарат. В крайна сметка едно такова престъпление изисква и поръчител. Такъв поръчител има. Съществуват съответните подозрения”, каза главният прокурор.