Лекарите в „Св. Анна” спасиха кюстендилката Силвия от тежка инфекция на очите, лечението й излезе 10 000 лв., касата преведе 420 лв.

Спасената Силвия

Няколко болници отказали да приемат 43-годишната жена, болестта й водела до тежка некроза и тотално обезобразяване на лицето

 

43-годишна Силвия от Кюстендил бе спасена от животозастрашаваща рядка инфекция на очите от лекарите в столичната болница “Света Анна”, съобщиха от лечебното заведение. За лечение от над 10 хиляди лева обаче болницата ще получи едва 420 лв. На 25 януари Силвия се събужда с оток на очите и висока температура. Посещава личната си лекарка, която й поставя диагноза алергия и я изпраща вкъщи. В края на януари жената от Кюстендил развила изключително рядка аеробна и анаеробна инфекция в областта на двете очни орбити и очите с иридоциклит.

Д-р Станимир Хасърджиев

Възпалението протича с масивен оток и зачервяване на двете орбити и с много висока температура – септично състояние на целия организъм. Пациентката постъпила в спешното отделение на „Св. Анна“ вечерта на 29 януари, след като й било отказано лечение в други болници. Настанена е в реанимация и по спешност е стартирана тройна антибиотична терапия с най-съвременни антибиотици, които единствено могат да влияят на този тип тежки инфекции, обясняват медиците. На следващия ден консилуим решава под упойка да се направят инцизии на двете огнища и се достига до огнището на възпалението.

Желю Димов

След разрезите подлежащите тъкани изглеждали буквално като сварено месо, което говори за много тежко възпаление. Микробиологичните изследвания доказват, че жената има стафилококова и стриптококова инфекции, които, освен че са изключително опасни, водят и до тежка некроза на тъканите и тотално обезобразяване на лицето. След проведеното лечение вече няма опасност за живота на болната, но предстои допълнително лечение и пластично възстановяване на лицето.

По пътеката 228, по която е приета в клиника по ЛЧХ, след завършване на лечението болницата ще получи от Здравната каса едва 420 лв. До момента само за антибиотици, мониторинг и консумативи в КАИЛ на УМБАЛ „Св. Анна-София“ АД са вложени 4200 лв. След прехвърляне в клиниката по ЛЧХ са вложени още 3070 лв. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че за лечение на такъв тип болни се изисква и задължително изолиране в самостоятелна стая. Като се има предвид, че лечението все още не е завършено, общата сума на разходите вероятно ще надмине 10 хил. лева, изчисляват от болницата.

Желю Димов – началник на клиниката по лицево-челюстна хирургия в „Света Анна“, обясни: „Пациентката започва лечението в Кюстендил и колегите виждат, че положението се усложнява. Вдига 40 градуса. И колегите са повикали от „Пирогов“ лицев хирург и неврохирург. Те я консултират и я пращат в очна клиника в ИСУЛ. По решение на близките на болната те решават да идат в „Александровска болница“. Там й отказват. И вече няма къде да я заведат и я водят в „Света Анна“. Приета е и се започва тройна антибиотична терапия“. Разликата между 420 лева, които са по клинична пътека, и тези над 10 хиляди лева отиват на минус за моята клиника“.
Д-р Станимир Хасърджиев председател на националната пациентска организация, каза следното: „Ситуацията с тази жена показва много проблеми в системата. Първият – дали у нас има т.нар. „гайдлайни“ или консенсус за поведение при такива пациенти и на най-ниско ниво в системата. Това е огромен въпрос по всички специалности. Още се разчита на добрите знания на лекаря и добрия му опит, за да се сети какво да прави при такива случаи“.