Ромите в Самоков скачат срещу дискриминацията на мирен протест, искат децата им да учат с българчетата и да не ги гонят от заведенията

 

Събитието е насрочено за 18 февруари и съвпада със Сирни Заговезни, самоковци недоволстват: Датата е избрана тенденциозно, смисълът на празника е опрощението

 

Ромите в Самоков се стягат за протест срещу дискриминацията на 18 февруари. Жителите на 7-и квартал са входирали в община Самоков искане до кмета Владимир Георгиев да разреши провеждането на протеста.

“Целта ни е да отстояваме правото си на граждани под наслов “Да кажем „не” на дискриминацията“, заяви един от организаторите – Христо Николов, председател на Фондация “Саворе” и експерт по ромска проблематика.

По план протестът ще се проведе на площад „Захари Зограф” от 14:00 часа. Организаторите са категорични, че в град Самоков има голяма дискриминация.

„В детските градини не се допускат ромски деца да бъдат със свои връстници, ако се допуснат деца от ромски произход, са малко. Ромските деца се отделят от българските и се пращат в една-единствена детска градина, в която са само деца от този етнос. Обединили са двете “ромски” училища в едно – ОУ ,,Петър Берон” и ,,Неофит Рилски”. За капак не допускат по-голямата част от ромите в обществените питейни заведения в град Самоков. За оправдание искат клубни карти или резервации, а ако допуснат някой, то цената за ромите е в троен размер, различна от цената за българите.
Защо трябва да допуснем да бъдем капсулирани и да бъдем отхвърлени от обществения живот в Самоков. Само в ромския ли квартал ще се развива социалният ни живот? Самоков се очертава един от най-нетолерантните градове в България, които не приемат различни по цвят и кожа! Интеграцията е двустранен процес. Интеграцията на ромите не върви в Самоков, тъй като се сегрегират от останалите.“

Организаторът на протеста Христо Николов пред „Вяра“ сподели, че не искат провокации на протеста.

„Ромите са част от този град и не желаем да бъдем обект на дискриминация. Не искаме външни хора да решават нашите проблеми. Защо трябва да допуснем да бъдем капсулирани и отхвърлени от социалния живот в Самоков?”, коментира още той.

Според самоковци денят на този ромски протест, който съвпада със Сирни Заговезни, е избран тенденциозно и меко казано доста несполучливо. Смисълът на този празничен ден е помирението, любовта и опрощаване на допуснати малки и големи прегрешения към ближните.