290 буркана с мед освети архиерейският Паликарски в църквата „Покров на св. Богородица” в Дупница

Купувам си мед от черквата, произведен от монасите в Копиловци, сподели бившата учителка Ана Василиева

 

Бившата учителка Ана Василиева: Не пропускам празника Св. Харалампий, купувам си меда от храма, произвеждат го монасите в Копиловския манастир

Майсторката на гоблени Веска Начева: Вярвам, че осветеният мед помага

Майсторката на гоблени Веска Начева (вдясно) и свещопродавачката Лидия Димова пред иконата на св. Харалампий

 

290 буркана с мед бяха осветени в църквата „Покров на св. Богородица” в Дупница днес (петък) по случай празника Св. Харалампий. Водосвета отслужиха архиерейският наместник Георги Паликарски и отец Илия Дичев, които отслужиха и празничната литургия.

Вярва се, че осветеният мед е по-лековит от сладкия пчелен продукт, доказал целебните си качества. Свещениците препоръчват от осветения мед да се хапва само при здравословен проблем, да не се консумира ежедневно.

„От дълги години на 10 февруари си нося мед за освещаване в черквата. Вярвам, че помага, и си го изяждам. Не го пазя за специални случаи. Здрава съм, не пия лекарства, въпреки че съм на 80 г.”, сподели Веска Начева.

Тя е бивша служителка в ХФК (сега „Актавис”), която след пенсионирането си преди близо 20 г. се научила да бродира гоблени. Оттогава не е изпускала иглата. Изпод сръчните й ръце са излезли стотици образи от конци – на Христос, Божията майка и други светии, персонажи от творби на велики художници (като Мона Лиза на Леонардо да Винчи).

“За деня на св. Харалампий не пропускам да си донеса мед за освещаване. В последните години си купувам меда от черквата. Докарват го монасите от манастира в Копиловци, които отглеждат пчели и си произвеждат сами меда. Много е вкусен”, каза Ана Василиева, бивша учителка в училище „Евлоги Георгиев” в града.

Вместо на 10 февруари тази година празникът бе честван ден по-рано – на 9 февруари, тъй като датата съвпада със Задушница. „Това е и причинита за службата да дойдат по-малко хора. По-малко в сравнение с предишни години бяха и хората, донесли мед за освещаване”, отбеляза свещопродавачката Емилия Христова. Че е празник, се усещаше през целия ден – вярващи постоянно влизаха в храма и палеха свещи, носеха цветя, дарове и си тръгваха с осветения мед.

Очаква се в понеделник в чест на св. Харалампий в центъра на Дупница да бъде отслужен водосвет за здраве. Както сме писали, в последните години на 10 февруари се прави литийно шествие от катедралния храм „Св. Георги Победоносец” до Джамията, където се отслужва водосветът. Инициативата, превръщаща се в традиция, е свързана с факта, че преди векове на мястото е имало православен храм. Впоследствие той е превърнат от османските поробители в джамия, а сега сградата – паметник на културата, е художествена галерия.