Сред освободените 200 работници, държани като роби във ферма за цветя в Корнуол, има такива с българско гражданство, съобщиха от местната полиция. От фермата обаче отричат тази информация. По думите им работниците са само латвийци и румънци. От българското посолство в Лондон все още проверяват дали действително има замесени наши сънародници. „Все още нямаме отговор на поставените въпроси”, заяви пред bTV Константин Димитров, посланик на България във Великобритания.

По-рано през деня полицията освободи тримата мъже, които бяха арестувани при обиска на фермата. Започнало е разследване дали наистина има доказателства за „модерно робство” срещу работници от Източна Европа. В защита на работодателите недоволстват други работници от фермата. В интервю за „Корнуоллайф” те отричат да са били експлоатирани. Разследването започна след като 14 работници от фермата в района на Корнуол подават сигнал, че работят и живеят при изключително тежки условия.

Работниците са от Литва и Румъния. Те са настанени в приемен център. Останалите са във фермата и не искат да я напуснат. Собственикът на фермата заяви, че останалите продължават работата си на полето.