Съдът в Ихтиман остави зад решетките Мюлер Дунавски, пуснаха баща му, инфаркт покосил 64-годишния мъж от ромската махала

Съдът в Ихтиман пусна на свобода задържания Васил Раденков, но зад решетките остава синът му Мюлер Дунавски, защото може да повлияе на разследването.

Той е обвинен, че на 6 февруари е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Оказал съпротива срещу полицейски служител, изпълнявал задълженията си по опазване на обществения ред. Агресивният мъж дърпал и скъсал униформата на младши автоконтрольор – полицейски служител при РУ Ихтиман, след което нанесъл удари в лицето му, пише в официалното съобщение от прокуратурата.

Междувременно според съдебномедицинската експертиза починалият вчера в Ихтиман 64-годишен, мъж е получил инфаркт, развил се часове преди смъртта му, съобщиха от Окръжната прокуратура в София. Разследването се води, тъй като мъжът издъхнал, когато в града се провеждала полицейска акция, роднините му обвиниха служителите на реда в агресия, което доведе до истински екшън в града.

Полицията обаче твърди, че адресът, на който е починал човекът, е различен от проверявания, и полицаите не са имали никакъв физически контакт с него.

Първоначално прокуратурата е образувала разследване за умишлено убийство, но според заключението на експертизата смъртта се дължи на остро настъпила сърдечно-съдова недостатъчност, развила се в резултат на миокардния реинфаркт. Това се е случило часове преди настъпването на смъртта.

При огледа и аутопсията на трупа не са установени следи от травматични увреждания, които да са във връзка с настъпилата смърт.

Разследването продължава.

Както „Вяра” съобщи, обстановката в Ихтиман беше взривоопасна, след екшъна между полицията и Мюлер Дунавски и смъртта на 64-годишния мъж от ромската махала след нахлуването на жандармерията.

При акцията в града бяха арестувани четирима души, каза директорът на областната дирекция на полицията Георги Григоров, като уточни, че те нямат връзка с арестуваните баща и син, които са обвинени за нападението над униформени.

Според живеещите в махалата полицаите издирвали четири момчета за побой в Ихтиман. Те не били у дома, но органите на реда претърсили няколко къщи. От пресцентъра на МВР уточниха, че минути преди 8 часа е получен сигнал, че на адрес, който не е бил обект на полицейски действия, е починал 65-годишен мъж. Смъртта му е констатирана от пристигналия на място медицински екип. По случая е образувано следствено дело. Полицаите в Ихтиман отричат вина за смъртта на мъжа. Местните роми обаче ги обвиняват. По разкази на хората от махалата по време на акцията полицаите бутнали болния възрастен мъж на земята и малко след това той починал. “Те за мен са убийци”, заяви пред bTV Фиданка – сестра на починалия. Според нея инцидентът станал при нахлуване на жандармерията в къщата на брат й.
“Идвам тука тая сутрин в 7,00 часа, напада жандармерия, брат ми става да им се обяснява и да ги пита за какво нахлуват и те му казаха, че търсят племенниците му. Той казал: “Момчетата ги нема тука, на работа са”. След което те го бутат и почват по вратата да бутат с мисъл, че са вътре некъде, скрити. Той пада, човекът, там остава на место, става старата жена и започва да вика за помощ. Тогава стават другите и идват, влизат и го заварваме почти умрел”, разказа Фиданка.

Припомняме, вечерта на 6 февруари в града се стигна до сблъсъци между служители на реда и роми, след като полицаи опитали да арестуват 23-годишния Мюлер Дунавски, шофирал без книжка. Адвокатът на Дунавски вчера твърдеше, че той не е бил зад волана. При сблъсъците 60 души окупирали полицаите и нападнали някои от тях, имало скъсани униформи. Битите полицаи си извадили медицински свидетелства, като един от тях има множество травми. Ден по-късно шофьорът без книжка Дунавски сам се предал в полицията и бил задържан.

На въпроса пиян ли беше и защо караш без книжка, той отговори: “Не, не бях пиян, беше ме страх“. Близките на Дунавски твърдят, че те не са нападали, а са били бити от полицаите.