Кметът Кирил Котев откри фестивала „Златен грозд” в Мелник, Тодор Караиванов и Валентин Филчев спечелиха конкурса за домашно вино

 

4 часа фолклорни състави и кукерите от село Черниче играха хора на площада

 

Кметът на община Сандански Кирил Котев откри фестивала „Златен грозд” в Мелник с пожелание да съхраним българския дух и да не забравяме своите корени. Отслужен бе и водосвет за здраве.

Уникалната атмосфера на Мелник за седма година „приюти“ под своите пясъчни пирамиди стотици гости на фестивала. Българи от всички краища се докоснаха до тайните на винопроизводството и магията на пиринските ритми. Двудневният фестивал „Златен грозд“ и тази година обедини местни и гости в каузата за съхранение на духа и богатството на региона.

Близо четири часа фолклорни състави от община Сандански и страната, както и невероятно аткрактивната кукерска група от село Черниче събраха всички гости на площада в Мелник, където го изпълниха с кръшни хора и наздравици.

По традиция бе проведен и конкурс за най-добро домашно вино в категориите „Мелнишка лоза“ и „Букет“. Всички предоставени вина бяха оценявани от комисия енолози, които определиха победителите – Тодор Караиванов за „Мелнишка лоза“ и Валентин Филчев за „Букет“.

В двата фестивални дни всеки посетител на град Мелник също може да гласува за най-доброто вино, което ще бъде обявено утре. И тази година фестивалът имаше и благотворителна кауза в помощ на двегодишната Божидара Самарджиева от село Катунци, община Сандански.

С много настроение, вкусна храна и божествено вино ценители и пазители на българското се насладиха на богатата програма и красотата на един от най-китните градове в България.