Илияна Йотова и Владимир Москов зарязаха лозята на Стоян Касапов в Делчево, кметът: Произвеждаме чудесно вино

Почти всеки месец затваря по едно българско село, предупреди вицепрезидентът

Официалните гости и местните хора играха хоро на площада, наградиха най-добрите винопроизводители

Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов зарязаха лозето на Стоян Касапов в местността Баира на празника на виното в село Делчево.

По-късно с останалите гости на празника се хванаха на хорото. На традиционния ритуал по зарязване на лозята присъстваха и евродепутатът Асим Адемов, Богдан Боцев и др. “Имах много покани, но това е един от най-хубавите краища на България и естествено е моят избор да падне върху Делчево. За първи път съм тук и съм очарована от природата, която виждам.

Вижте какво здраво време ни посреща, което означава, че ще има и добър берекет. Въпреки това мрачни статистики бяха изнесени тези дни. Хората в българските села са най-застрашени в цяла Европа от социално изключване. Зад тази купешка дума и това понятие стоят много тежки и тревожни показатели. Почти всеки месец затваря по едно българско село. Държавата, политиците и институциите са в огромен дълг към българските села”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Не само тук, но и в полето има много сериозни масиви от лозя. Не сме най-известният лозов край, но пък се произвежда много хубаво грозде и вино”, допълни кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. В музикалната програма участваха още бабугери от село Мосомище. На сцената се изявиха Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци-Гоце Делчев, фолклорни състави от селата Баничан, Брезница и Абланица, както и Оркестър „Неврокоп“ с ръководител Петър Воденов.

На специална церемония бяха наградени победителите в конкурсите за най-добър винопроизводител и производител на ракия, като отличените бяха в няколко категории. Сред участниците и спечелилите имаше майстори на приготвянето на течни еликсири от гръцката област Драма. Наградите за младо вино реколта 2017 връчи вицепрезидентът Илияна Йотова.