Стефан Шарлопов: Славата и парите са дяволска работа

 

Дърво без корени не може, в чужбина винаги си втора ръка, без значение колко си богат и успял, казваше приживе бизнесменът

 

Покойният вече бизнесмен с големи инвестиции в Сандански Стефан Шарлопов остави ценни съвети за славата и парите на 5-те си деца. Той окуражаваше всички тях да се развиват в България, а не зад граница. Това каза в интервюто на Мон Дьо пред Нова телевизия бизнесменът Стефан Шарлопов.

„Дърво без корени не може, в чужбина винаги си втора ръка, без значение колко си богат и успял“, категоричен е Шарлопов.

Според него всички наши сънародници, които могат да си го позволят, трябва да отглеждат повече деца.

 Шарлопов е един от най-богатите и влиятелни мъже в държавата, попада във всички възможни класации за богатите българи.

 Личният му статус изглежда така – две жени, два брака, пет деца.

„Никога няма да забравя какво ми казваше моят дядо Георги. Той ме е научил на основните правила, които и до ден днешен помня. Където и да отидеш, работа да вършиш, и второ, винаги умната. На това уча децата си днес. До ден днешен не съм ходил на гроба на дядо си Георги, защото вярвам, че той е някъде около мен. Уча синовете си, че отговорността е ежедневна, ежеминутна, човек винаги трябва да знае какво точно да направи, за да даде добър пример. Невинаги правя логични неща, но уча децата си от моите грешки, за да не грешат те”, казваше Шарлопов.

  • Според Вас колко дълги трябва да бъдат почивните дни?

  • Аз съм на мнение, че за да почиваш, трябва първо добре да се измориш, а българинът не се изморява много. Не мисля, че сливането на почивните дни е добре за държавата и за бизнесите като цяло, човек първо трябва да се изпоти здраво и тогава да почива. На това уча синовете си всеки ден. Хората трябва да се научат да дават повече от себе си, да искат повече от себе си, да виждам крайния резултат и тогава да мислят за почивка.

    Живеем в демократични времена, свободно движение на хора и средства, всеки млад човек е свободен да отиде и да види как е в чужбина и сам да се увери в отношението между хората там. Нека децата ни да отидат да видят как е, но да се върнат, защото България има нужда от тях. Уча ги да вземат най-доброто, което е възможно отвън, защото има много добри практики и да се върнат в България, за да реализират себе си на собствена територия. Дърво без корени не може, в чужбина винаги си втора ръка, независимо колко си богат и успял. Животът ме научи да усещам лицемерието, да виждам, че всъщност винаги в главите на хората там има „Абе сър, ето го сър Шарлопов, ама българин.“ Подиграват се, но аз съм горд българин и няма да го търпя това.

  • Човек не трябва да говори празни приказки, трябва да има позиция и да има доказателства, че е направил нещо за този свят, че е допринесъл нещо добро, трябва да оставиш следа, а не само празни приказки. Аз смятам, че съм си свършил работата и имам доказателства за това, слава на Бога.

  • Славата и парите променят ли човека?

  • Славата и парите са дяволска работа, аз до момента съм се опазил и съм се научил да стъпвам здраво на земята, защото човек, който се отлепи от земята, пада много лошо и колкото по-високо лети, толкова повече боли, а някои дори не стават след това.

  • Какво за Вас е звезден стажант, какво ви показа то за вас?

  • Две неща – първо, че младите хора са живи и се интересуват от различни бизнес подходи и второ, за мен беше една много интересна ситуация, там аз различих предателите от приятелите. В България предателството и негативизмът са на мода, но виждам тенденция към намаляване, ако ние сме позитивни хора и премахнем комплексите си, нещата ще тръгнат много добре.

  • В бизнеса има правила и те важат за всички;

  • Всеки трябва да има чувство за самокритика, а без самокритика човек няма как да израсне.

  • В бизнеса не може да се състезаваш в определен отбор, а да предпочиташ друг конкурентен на него, това е недопустимо, това е пълен абсурд, много хора не успяват поради тази причина, те не знаят основните правила, а в живота си има закони, без които не може да се върви напред и нагоре.

  • Какво учите децата си да знаят за парите?

– На първо място ги уча да бъдат самостоятелни, да знаят как сами да изкарват парите си, защото не се знае, може един ден да загубим всичко, да нямаме нищо, материалните неща не са сигурни. Това, че носят моята фамилия, не означава нищо, отговорността е днес, те трябва да знаят как да се справят сами. Животът е голямо изкушение, уча ги, че парите не са нищо повече освен средство. Искам децата ми да бъдат единни.

– Как искате да Ви запомнят хората, как искате да останете в съзнанието на хората?

– Достоен, трудолюбив човек, който има създадена диря след себе си и тя не мирише лошо.