Прокурор Л. Коюмджиев души за измами и договорки с двойни цени за санирането на блокове в Радомир

Пламен Алексиев

 

Общественикът Петър Николов от град Радомир: В други градове се санира за 700 000 или 800 000 лв., при нас за 1 300 000 лв., кметът Алексиев ощетява общината

„Кметът на община Радомир Пламен Алексиев санира блокове на двойни цени. В други градове блокове, подобни на нашите, се санират за 700 000 или 800 000 лв. При нас обаче стойностите надвишават 1 300 000 лв. Кметът Алексиев ощетява общината с фиктивни обществени поръчки, както и с много неремонтирани пътища, за които е разплатено по документи, че са ремонтирани, но нов асфалт не са виждали.” Това твърди в жалба до Апелативна специализирана прокуратура радомирският общественик Петър Николов. Жалбата му е минала през окръжните прокурори в Перник, през Специализираната прокуратура, където обаче е постановено прокурорско постановление с дежурния израз „отказ от образуване на досъдебно производство”. За първи път прокурорът от Апелативна специализирана прокуратура Людмил Коюмджиев постанови:

„Отменям постановлението от 01.12.2017 г. на Специализираната прокуратура като необосновано и незаконосъобразно и разпореждам да се назначи проверка, при която прокурорът да извърши оказаните от мен в обяснителната част проверовъчни действия.

Прокурорският акт на специализираната прокуратура е постановен, без да бъде извършена проверка на изнесените в сигнала твърдения за нарушения, свързани със саниране на блокове по националната програма за енергийна ефективност и по-точно в частта, уличаваща кмета в „измами и договорки” с фирми, избрани да санират конкретна жилищна сграда в града”, пише в постановлението на прокурор Коюмджиев.

В жалбата си радомирският гражданин е посочил, че в момента се извършва саниране на блоковете по национална програма за енергийна ефективност. „Там също съм констатирал нарушения, които можете да видите в документите и договорите. Не може фирмата, която е определена да санира избран блок, да подпише за една сума, а в сайта на ББР сумата да е надвишена многократно. Както и сумите за изготвен проект да надвишава 50 000 лв. Тук става дума за източване на програмата чрез измами и договорки на кмета с фирмите. В тривходен панелен блок в град Радомир, жк „Арката”, бл. 27, 28 и 29 сумата за санирането надвишава всички нива за справедливо оценяване на всички СМР, като за него са предвидени 1 383 384 лв. В много други градове същият блок се санира за 700 000 или 800 000 лв. В жалбата си съм посочил, че трябва да се направи проверка на всички договори в Радомир, защото има огромни надписани сметки, които после фирмите евентуално си плащат на кмета под негов натиск. Питам защо не са проверени тези факти и защо прокурорът от Специализираната прокуратура смята, че не съм посочил конкретни факти? Изнесеното от мен не са ли факти за евентуално извършени престъпления от общ характер? Изказвам абсолютното си недоволство от работата на Окръжна прокуратура-Перник и Районна прокуратура-Радомир, тъй като те са опънали чадър над кмета Алексиев и той се смята за недосегаем. Служители на ДАНС ме подкрепиха по подадени от мен сигнали и установиха, че има извършени престъпления. Подадоха доклада в Окръжна прокуратура-Перник, но всичко се прекратява.” Радомирският общественик твърди, че при обжалване на постановленията на Окръжна прокуратура-Перник, както и на Районна прокуратура-Радомир за отказ да се образува досъдебно производство до Апелативна прокуратура-София тези постановления са били отменени. Образувани били пет следствени дела, които отново приключили с отказ да се образува наказателно производство, тоест да се повдигнат обвинения на виновните лица. И тъй като вече не подлежали на обжалване пред Апелативна прокуратура-София или Върховна касационна прокуратура, жалбоподателят ги обжалвал до Окръжен съд-Перник, а впоследствие в Софийския апелативен съд. Жалбите обаче не били разглеждани от съдилищата поради недопустимост, тъй като този, който е подал жалбата, не е пострадал от престъпленията, независимо че е данъкоплатец, а парите се отклоняват именно за сметка на данъкоплатците. „Целта на прокурорите и следователите от региона беше да симулират дейност по жалбите, след което да ги прекратят, без право на контрол, тъй като много добре знаят, че аз „не съм пострадало лице” по смисъла на чл. 243, ал 3 от НПК, за да ми предявят да видя материалите по разследването”, пише радомирският гражданин.

Прокурорът от Апелативна специализирана прокуратура Людмил Коюмджиев е категоричен, че колегите му от по-долните инстанции са си измили ръцете и им дава конкретни указания как да си свършат работата.

Припомняме, в каря на януари стана ясно, че прокурорът от Окръжна прокуратура-Перник Анита Джамалова привлече като обвиняеми кмета на Радомир Пламен Алексиев и заместничката му Любка Димитрова. Обвинението е за финансови нарушения в особено големи размери. Постановлението е от 23.01.2018 г. и касае документни и финансови машинации. Пламен Алексиев е обвинен, че е отклонил 49 835 лв., предназначени за ремонт на пътя Радомир – хижа „Орлите” с дължина 5,3 км и Радомир – Друган от 2,9 км.

Четете още ТУК