Нова уебкамера показва района на хижа „Мальовица“ в реално време

 

Нова уебкамера показва в реално време каква е обстановката в района на хижа „Мальовица“. Камерата предлага изглед към върха. Тя е поставена от Българската организация на хижите с обсервация. Останалите камери с директно онлайн предаване са разположени на хижа „Вихрен“ в Пирин и хижа „Камен дел“ във Витоша. Целта е туристите да имат лесен достъп до актуална информация за метеорологичната обстановката в планините и предварителна правилна и актуална прогноза за времето.

Основателят на организацията Боян Пресолски застава и зад друга лична инициатива – “Подарък за хижа „Рай“ в Стара планина, уебкамера и метеостанция. Това ще бъде инициатива, която ще бъде реализирана най-вероятно в следващите седмици.

Боян Пресолски е от София, студент е по телекомуникации и екология, запален по планината още от дете. „Хората трябва да са информирани предварително за метеорологичната обстановка в планината. Полезна ще бъде информацията за хората, които планират туризъм в планината. Туристите и запалените по планините могат да гледат в реално време уебкамери от хижи в България. Ще ги оборудваме и с метеорологични станции. Такава има вече на хижа „Камен дел“ от няколко дни. Информацията ще бъде достъпна за онлайн потребителите. Всеки ще може, когато реши да ходи на планина, да си избере хижа, на която иска да отиде или в района на хижата, да отвори нашия сайт, да види каква е метеорологичната обстановка и да види краткосрочна прогноза за времето и датчиците, които показват температура, налягане, влажност и други неща“.