Адв. Стефанова е новият шеф на ТД „Рилски турист“ в Самоков, планинари питат: Защо досегашният председател Марияна Илиева напусна поста?

 

Ветераните туристи ще почетат с поход Стефан Толев, загинал под връх Мечит

Защо напусна досегашната шефка на дружеството ТД „Рилски турист“ Марияна Илиева, питаха планинари на отчетното събрание на ветераните туристи в Самоков. Все още не е ясно кога точно Илиева е напуснала председателския пост на ТД „Рилски турист”. Туристи коментираха, че си е подала оставката неотдавна, но никой не е казал нищо официално по темата. Пред ветераните застана новата председателка на ТД „Рилски турист“ адв. Стефанова. „Основната й тема в словото бе финансова. Дружеството нямало пари, но това е известно отдавна“ – коментираха туристи.

Иначе над 60 души се събраха в стола на общината за събранието. Една от основните им теми бяха предстоящите походи, а най-скоро ще се състои този до Мечит. Походът е планиран за събота.

Походът е традиционен и се прави в памет на загиналия под върха Стефан Толев. По спомена на планинари през 60-те години опитни туристи били на преход около върха, но започнала буря и групата се пръснала. Част от нея слязла към Бели Искър, други се отправили към хижа. Стари планинари разказват, че Стефан Толев се изтощил и загинал, а неговите приятели го завързали за клека, за да може да го намерят спасителите. Спасителната акция била затруднена от лошото време. Планинарите не успели да се ориентират във виелицата и да се доберат до хижата. За да се стоплят, си изгорили части от обувките.

По време на събранието бе приет и календарен план за предстоящите разходки из планината.