Кметът на Септември се върна на поста си

Марин Рачев

 

Няма доказателства, че Марин Рачев би попречил на разследването

Обвиняемият за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки кмет на Септември Марин Рачев бе възстановен на поста от апелативния спецсъд във вторник.

Седмица по-рано първата инстанция изцяло се съобрази с мнението на спецпрокуратурата, че той може да попречи на разследването, ако продължи да ръководи общината, и го отстрани от длъжност.

Според апелативния спецсъд обаче по случая липсват каквито и да е било конкретни доказателства за опасност Рачев да укрие документи, да въздейства на свидетели, които не са разпитани или да принуди други да променят вече дадените от тях показания.

Магистратите записаха в мотивите си, че не може основно право, каквото е правото на труд, да се ограничава въз основа на само на голословни твърдения. Съдът взе предвид и молбата за отпуск, която Рачев е подал малко преди ареста му.

След съдебното заседание обвиняемият Рачев заяви, че няма намерение въобще да влиза в сградата на общината до 1 април и декларира, че няма да възпрепятства разследването. Заедно с него на работа бе върнат и подчиненият му Станой Милов, също обвиняем по делото.

Подобно на разглеждането на отстраняването му на първа инстанция преди седмица, във вторник в залата също присъстваха множество негови привърженици, които посрещнаха решението за възстановяването му на поста с ръкопляскания и викове “победа”.

Марин Рачев бе задържан при първата акция с участието на новата антикорупционна комисия. Впоследствие той бе обвинен в умишлена безстопанственост и неизгодни сделки, ощетили община Септември с над 200 000 лева.

Първоначално спецпрокуратурата му определи парична гаранция от 250 000 лева, която обаче кметът обжалва. Преди ден спецсъдът реши да намали размера й почти наполовина, постановявайки Рачев да плати за свободата си 130 000 лева.

Освен пред и в сградата на спецсъда в София поддръжници на кмета на Септември за пореден път се събраха и пред общината в града. По думите на колегата на Рачев в местното село Ветрен протестиращите планират да започнат да затварят жп гарата за час-два в знак на протест срещу действията на разследващите.