Кметът Чимев връчи плакет и 500 лв. на кукерите от Джерман за спечелването на „Златна маска” от „Сурва” в Перник

Кметът Методи Чимев връчи наградите на групата

Групата на Росен Крумов, Сергей Шушков и Венцислав Николов се готви за фестивал в Ямбол, има покани за международни изяви

Кметът на община Дупница Методи Чимев награди сурвакарската група от село Джерман, която спечели първо място и най-голямата награда „Златна маска” от 27-ия международен маскараден фестивал в Перник „Сурва 2018”. Градоначалникът връчи на групата плакет на община Дупница и парична награда от 500 лева.

Гостите и домакините

Част от участниците начело с кмета на селото Ангел Цветков, водачите (наричани онбашии) Росен Крумов, Сергей Шушков и Венцислав Николов и секретарката на читалището в Джерман Пантелина Караманска гостуваха в кметския кабинет.

Освен от кмета Чимев те бяха посрещнати и от зам.-кмета Крум Милев. Част от сурвакарите бяха пременени като воеводи, в костюмите, с които спечелиха престижното отличие.

„Това е най-голямото постижение в страната. По-голяма от тази награда няма. Години труд от всички – и участници, и читалището, и кметството, и общината, най-накрая се увенчаха с успех. От тук насетне нашите групи ще гостуват на различни фестивали в чужбина. Благодаря от името на всички на инж.Чимев и г-н Милев за това, че винаги са ни помагали при всички наши участия и ни подкрепят”, каза кметът на Джерман. С Ангел Цветков бе и 9-годишната му дъщеря Жасмина – участник в сурвакарската група.

„Присъствал съм на повечето фестивали в Перник и знам каква е атмосферата и борбата за първото място. Можете да разчитате и в бъдеще, както и досега, на нашата помощ”, заяви Чимев.

„Доста се трудихме тази година и резултатът е налице – взехме наградата. Най-малко от 15 г. чакаме тази награда и трудът ни беше възнаграден. Представихме игра на сурвакарите. Различното тази година беше, че имахме по-голяма численост, повече звънци, нови маски, хубаво хоро”, посочи Росен Крумов, кукер от 7-годишен.

Сурвакарите отбелязаха, че участието им в традиционния кукерски празник на 1 януари в Джерман и в пернишката „Сурва” им коства поне 2 месеца подготовка, при която семействата им остават на втори план. Споделиха също, че трудно са се преборили за наградата, която обикновено остава в групи от Перник или областта.

В Пернишко вече говорят за нас. Признаха си, че се страхуват от конкуренцията ни. Получавали сме много награди, в различни категории – за най-шумна, за най-атрактивна, парична, но най-голямата награда взимаме за първи път, подчертаха кукерите.

Освен радостта от победата „Златната маска” отваря пътища за нови изяви на кукерите. Съгласно регламента на „Сурва”, най-голямото отличие от най-престижния фестивал в Европа, закрилян от ЮНЕСКО, дава правото на победителите да открият следващото издание на маскарада в Перник. Догодина групата ще има представители във фестивалното жури. Сурвакарите получават и възможността да участват в международни изяви. Те са канени на фестивали извън България, в които се включват, без да плащат такси. Първото участие след „Сурва” е на фестивал в Ямбол, който е след 2 седмици.

Както писахме, на тазгодишната „Сурва” групата от Джерман се представи със 181 сурвакари, състезаващи се от името на местното читалище „Пробуда 1926”. Най-малкият участник бе на 5 години. В групата беше и 7-месечната Александра, която остава извън сцената заради изискването деца под 5 г. да не участват. „Златната маска” е завоювана за първи път от джерманци, които от 2009 г. участват във фестивала и имат бронзов, сребърен и два златни медала.