Читатели сигнализират и питат вицето В. Симеонов: Шефовете на ДАМТН Горновски и Чиликов хвърлиха луди пари за ремонти и обзавеждане, а няма пари за данъци, прегледи на колите и парното

Валери Симеонов

 

Луди пари за ремонти и ново обзавеждане на кабинети, без да са необходими, хвърли от лятото до сега ръководството на добилата скандална слава Държавна агенция по метрология и технически надзор за ремонти. Това пишат на редакционните имейли читатели на вестник „Вяра”.

„От юни, откакто председател е Горновски, до момента само се правят ремонти и нови обзавеждания на кабинети, без да е необходимо.

Валентин Чиликов

Излишни размествания по сгради и плащания на хиляди левове за хамали, без да се налага и без да се мисли, че се пречи на работата. Колко пари точно са дадени за ремонтите и откъде са дошли те, а нямаше пари да се платят 40 000 лв. данъци за коли и сгради, които се платиха съвсем наскоро? Едва сега бяха направени и годишните технически прегледи на колите, служителите ги караха на старах, а всяка проверка е свързана с използване на служебен автомобил. Къде и за какво се харчат плануваните в бюджета средства за данъци, такси и отопление? В София се правят споразумителни протоколи с „Топлофикация“ и не се плаща дължимото за изразходваната отоплителна енергия.

Петър Горновски

Истина ли е, че множеството сигнали, изпращани до висшестоящи институции, са проверявани чрез вече бившия главен секретар Валенти Чиликов и истина ли е, че служители са подменяли страници на документи, за да излезе накрая в заключенията, че става въпрос за дребни нарушения? Тече ли в момента подобна практика?

Проверете истина ли е, че всички служители, които имат собствено мнение и искат да работят по правилата, са отстранени или чрез пенсиониране, или чрез прекратяване на служебното правоотношение, с което се всява страх във всички останали? Показателно за близките отношения между Горновски и Чиликов е и напускането на Чиликов по собствено желание. Защо той не бе отстранен от Горновски след установените нарушения от Сметната палата? Какви констатации има в доклада на Сметната палата – има ли злоупотреби с командировъчни заповеди, има ли нарушения по обществените поръчки и европейските проекти, има ли липси при приходите и разходите? Какъв контрол е упражнил Горновски, като всичко разписва той и за всичко носи отговорност? Приходите са на 60% от плануваните за миналата година и непрекъснато се говори за увеличаването им, без да има значение как са правени проверките, от кои фирми и по кои обекти.

Колко извънреден труд се плаща, какви командировъчни се отчитат, как се ползват служебните коли? Какъв годишен отчет е подготвен и отговаря ли на истината, или е стъкмистика?

За да се извърши истинска проверка, която да установи всички нарушения и в счетоводството, и в човешки ресурси, не трябва ли да се отстрани председателят Петър Горновски, за да няма кой да влияе на проверката?”, пишат читателите и настояват прокуратурата и принципалът на агенцията Валери Симеонов да дадат отговор на множеството поставени въпроси.

След серия публикации във вестник „Вяра” беше освободен главният секретар на агенцията Валентин Чиликов, за когото се разбра, че се е сдобил с нов апартамент в столицата. Бяха освободени и други служители.

„Не се ли прави опит така да се заметат следите им? Къде са контролните органи, прокуратурата и ресорният вицепремиер Валери Симеонов?”, питат се още хората.

„Една от най-важните агенции в държавата, отговаряща за здравето и безопасността на хората, е Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Под неин контрол са течните горива, играчки, строителни и електрически продукти, язовирите, съоръженията с повишена опасност – асансьори, кранове, газопроводи, газстанции. За да осъществява своята дейност, е необходимо да са назначени експерти, които да познават съоръженията, които контролират, и да не позволят да пострадат невинни хора. За съжаление ръководството назначава приближени хора, проверете дали те извършват истински контрол на съоръженията, или са на постовете само защото са „послушни“. Повече от половината персонал в ДАМТН за три години, откакто там беше Чиликов, са хора близки до него.

Назначават се хора, без необходимите експертиза и ценз, като се правят по няколко преназначавания от длъжност в длъжност. Назначени в една дирекция, работят със заповед в друга и изобщо обявената структура и изисквания за заемане на дадена длъжност не се спазват”, пише в сигнала.