Кметът Паунов получи чек за 15 000 лв. и наградата “Най-зелена община” за Кюстендил, зам.-кметът Плачкова: Ако изхвърляме боклуците разделно, ще намалим общия си отпадък с 60%

Кметът Паунов получи чека на официална церемония

 

От тази година всеки собственик на имот или МПС ще получава съобщение за данъците си, на гърба на което ще има информация за разделното събиране на отпадъци

Кметът Петър Паунов получи чек за 15 000 лв. и наградата “Най-зелена община” за 2017 г. от конкурса на “Екопак България” АД. Призът бе получен на официална церемония. Община Кюстендил спечели в конкуренция с 19 други български общини, представяйки иновативен проект.

„Благодаря за голямата чест. Благодаря за солидното партньорство и за поставената оценка. Единственото, към което се стремим, е да насърчаваме нашите съграждани да третират отпадъците по най-полезния начин, който е разделното събиране”, заяви кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

„Община Кюстендил заслужено спечели наградата със своя иновативен проект – ЕС поставя нови цели и изисквания и трябва да отговорим с подобни проекти, така че община Кюстендил да става все по-добро място за живеене”, коментира изпълнителният директор компанията Тодор Бургуджиев.

Зам.-кметът на община Кюстендил Росица Плачкова представи проекта, който включва информационна кампания за разделно събиране на опаковки от отпадъци и изграждане на защитни съоръжения, където ще се поставят контейнери за разделно сметосъбиране.

„Всички трябва да събираме разделно, защото това е единственият начин да намалим общият си отпадък. Ако всеки един от нас изхвърля отпадъците си от опаковки разделно, ще намалим общия си отпадък с 60%”, заяви Плачкова.

От тази година всеки собственик на имот или МПС ще получава съобщение за данъците си, на гърба на което ще има информация за разделното събиране на отпадъци. Така над 61 000 души от общината ще бъдат обхванати в кампанията.

Собствениците на жилища в обновените многофамилни сгради също ще бъдат включени в проект за разделно събиране на отпадъците. Предвижда се към всеки саниран жилищен блок да бъдат изградени защитни съоръжения, в които ще се поставят контейнери за разделно събиране на отпадъците. Така от тях няма да може да се краде отпадък.

Във всеки един вход ще бъде поставена табела, за да може всеки да види в кой контейнер какво да изхвърля. Ще бъдат разпространявани и информационни брошури. В кампанията, която ще продължи 1 година, ще участват много общински и данъчни служители.