Затрупаният от лавина сноубордист в Банско е бил в безсъзнание и с глътнат език, спасители помогнаха на изгубен израелец

Снежни инциденти връхлетяха Банско. В последните часове се провела спасителна акция по извеждане на израелски турист. Мъжът попаднал извън разрешената за ски зона, изгубил се и потърсил помощта на спасителите да бъде изведен и придружен до безопасна зона. Той е в добро общо състояние и няма опасност за живота му. От ПСС – Банско отново отрекоха появила се информация, че при втората паднала лавина е имало двама затрупани туристи.

Припомняме, че по-рано сноубордист бе спасен след паднала лавина извън пистите в Банско. Това каза директорът на Планинската спасителна служба Христо Григоров. „Инцидентът е станал сутринта – сноубордист е влязъл в улей в района на Банско. Получило се е подсичане на снега и е паднала лавина, която го е затрупала. Веднага към мястото тръгнали планински спасители. Провела се е няколкочасова спасителна акция“, обясни той. Григоров уточни, че спасителите са забелязали борда на сноубордиста, който се виждал над падналия сняг. „Извадили са сноубордиста в безсъзнание и с глътнат език. Успели са да го реанимират и да го предадат жив на медицински екип“, добави той.

Христо Григоров

Христо Григоров призова да не се влиза по писти, които са необработени. „Не рискувайте живота си. Планината е хубава, удоволствието от адреналина също, но рискът, когато се кара така неразумно, води до тежки последствия“, допълни той.

Припомняме, че през март 2017 г. 23-годишен скиор, син на планински спасител, загина под лавина в Банско. Младият мъж сам е предизвикал свличането. Той е карал извън пистите на място, забранено за ски и сноуборд, по един от най-опасните улеи под връх Тодорка.