Шефът на ДАМТН Горновски се спасява, прати незаконни фирми по бакиите на Явор Златанов в НДК, Маринков събра конкуренцията да души около асансьорите убийци

Петър Горновски

Илия Златанов от Дупница: Янко Месержиев от Техническия университет е тъст на Димитър Гюров от ДАМТН ГД ИДТН, чийто служител пусна асансьорите в НДК!

 

Доставчик на асансьори №1 за Банско и Разлог Николай Маринков, собственик на „Уникен”, нападна с още две частни фирми асансьорите в НДК, монтирани от сина на най-добрия му приятел Илия Златанов от Дупница – Явор.

Явор Златанов

Маринов оглави обществен съвет и с още две фирми влезе да проверява състоянието на асансьорите и неизправната документация, акцията обаче прилича по-скоро на атака на троянски кон. В кръга на обществения съвет влизат две конкуренти фирми, оценители на асансьори – “Булгарконтрола” АД и “Естима КМ” ООД.


Илия Златанов

„Това е парадокс на парадоксите. Следите ли замитат, или спасяват главата на председателя на Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) Петър Горновски. В момента две конкурентни фирми проверяват трета – Техническия университет.

Баща и син Валентин и Николай Маринкови

Все едно „Кока-Кола” да влезе да проверява „Пепси-Кола”. Не може двете фирми „Естима” и „Булгарконтрола” под егидата на Маринков да ревизират работата на Техническия университет и „Изамет-1991” на Явор Златанов. Недопустимо е едни лицензирани лица да проверяват други лицензирани лица. Проверка се осъществява единствено и само от Държавната агенцията по метрологичен и технически надзор. В ДАМТН на четвъртия етаж, в заседателната зала, където се проверяват документите на асансьорите в НДК, в момента тече пореден епизод от сериала „Бой на негри в тъмна нощ”. Ясно е, че асансьорите в НДК са опасни, но защо председателят на ДАМТН Петър Горновски се опитва да прехвърли отговорността на някакъв обществен съвет? И как смята, че ще му мине номерът, след като законът е категоричен – контролът е изцяло в неговите ръце и на агенцията, която той оглавява.

По-голямата трагедия се състои не само в опасните асансьори в НДК, какво ще каже Горновски за асансьорните по метростанциите? Те отговарят ли на стандартите, защо липсват юпиесите, устройства, които се задействат при спиране на тока? Извършват ли се технически прегледи и изрядна ли е документацията на съоръженията в метростанциите?

Проблемите са твърде много и ДАМТН и ръководството й са безсилни да ги решат”, пишат читатели.

Преди време в писмо до в. „Вяра” Илия Златанов разкри схемата: „Нотифицираното лице “Лифт Сертификат Технически университет-София” е незаконен, защото не е регистриран по Търговския закон. За да опровергая уверенията на председателя на ДАМТН Петър Горновски, че всичко с асансьорите е без грешка, ви предоставям писмо до други два органа, които са авторитетни и обективни. Тях ги притискат да прегледат асансьорите, без да им предоставят документацията, защото няма такава. „Лифт Сертификат ТУ-София” чрез служителя си Янко Месержиев, тъст на Димитър Гюров от ДАМТН ГД ИДТН (Именно Гюров е началник на регионалния отдел в София, чийто служител пусна асансьорите в НДК, без да отговарят на изискванията, потвърдиха наши източници – б.а.).

“Лифт Сертификат ТУ-София” от 10 години безогледно пуска на пазара неизправни и некачествени асансьори. Останалите нотификационни органи редовно са потискани и редовно си губят клиентите. По този начин неизправните производители, вместо да хвърлят огромни средства за привеждане в съответствие продукцията си и поскъпяването с 1500 лв. на брой, плащат по 600 лв. на ТУ и стават изправни“, писа в писмо до „Вяра” Илия Златанов.

Припомняме, че в редакцията в началото на годината получихме писмо, че асансьори в НДК са пуснати в експлоатация без редовни документи и без да отговарят на изискванията за безопасност.

„Това е недопустимо – нотифицираните органи са с издадени разрешителни за дейност от ДАМТН и са под контрола на агенцията. С какво право председателят на агенцията ще узаконява с помощта на нотифицираните органи неизправни асансьори?”, питат специалисти от асансьорния бранш.

Златанов все още твърди, че нищо в асансьорите в НДК не е наред. На въпрос на „Вяра” дали след гръмването на скандала не е възможно те да бъдат приведени в съответствие със стандартите той отговори. „Ако носите обувки номер 36, ще се поберете ли в номер 33?”.

Илия Златанов обаче е категоричен: „Шестте новопостроени асансьора в сградата на НДК са изградени в разрез с изискванията. Още през месец септември изразих тревогата си пред ДАМТН, че асансьорите в НДК не отговарят на ЕN81-20/50. Не получих задоволителен отговор. Беше ми казано, че са с редовни документи и извършен краен контрол. Считам, че това не е истина. Тези асансьори не отговарят на 15 изисквания по ЕN81-20/50 и на две условия на посочените стандарти – ЕN81-1 и наредбата за съответствие на съществуващите изисквания, а именно, първо, липсата на сертификат за електромагнитна съвместимост на ел. управлението и липса на сертификат на носещи ремъци, производство на „Мегадийн“. В случая има 3 нарушения, за които ще потърсим отговорност“, каза Златанов, който уведомил за случая прокуратурата.