Замениха лишаване от свобода с пробация за Стойчо Костадинов от Гоце Делчев, присвоил 2000 лв. инвалидни пенсии

 

28-годишният пощаджия върна парите на Христо Ковачев, Айше Мейзинева и Юлиян Русев

28-годишният Стойчо Костадинов от Гоце Делчев отърва наказание „лишаване от свобода” и се сдоби с пробация за присвоени 2000 лв. инвалидни пенсии на жители от Сатовчанско. Това става ясно от протоколно определение №591 на Районен съд-Гоце Делчев, според което се заменя с пробация наказанието „лишаване от свобода“. В периода от 23.09.2015 г. до 28.03.2016 г., в качеството си на пощенски служител в Сатовча, е присвоил  сумата от 1972.90 лева, представляваща пенсии за инвалидност на Христо Георгиев Ковачев, Айше Раифова Мейзинева и Юлиян Илиянов Русев.

 До смекчаване на присъдата на Стойчо Костадинов се стигна след постигнато споразумение между Районна прокуратура и защитата на обвиняемия. Също така са възстановени пенсиите,  които подсъдимият е превел на ощетените инвалиди чрез пощенски записи до приключването на наказателното производство, както и след признаването на вината си пред съда. Така Районният съд в Гоце Делчев одобри постигнатото споразумение и прекрати наказателното производство против Стойчо Костадинов. Определението на съда за прекратяване на наказателното производство е окончателно и не подлежи на обжалване. Съдът освен наказанието пробация осъди 28-годишният Стойчо Костадинов да заплати в полза на ОД на МВР-Благоевград сумата в размер на 520.00 лева, представляваща разноски по досъдебното производство.

Обвиняемият Стойчо Костадинов от Гоце Делчев в качеството си  на длъжносно лице – служител гише и пощенски раздавач в Пощенска станция-Сатовча, на 05.10.2015 г. е присвоил 476.68 лева, собственост на Юлиян Илиянов Русев от Сатовча. Парите са били инвалидна пенсия. На 28.03.2016 г. в с. Боголин Костадинов  е присвоил отново чужди пари – сумата от 375.56 лева, собственост на Христо Георгиев Ковачев, отново инвалидна пенсия. Костадинов е присвоил и 1120.66 лева, собственост на Айше Раифова Мейзинева от Сатовча.

Стойчо Костадинов е поредният пощенски служител от пощата в Сатовча, който си тръгна от там заради кражба на пари от пенсионери, и то инвалиди. Предшествениците му – начлникът на пощата в селото Невена Маринска и пощальонът Светлозар Юсев – и двамата от село Плетена, по същата причина се разделиха със службите си през юни 2014 г. Двамата бяха уволнени  от „Български пощи“ АД заради липсващите пари на 19 пенсионери. За откраднатите пенсии от сатовчанската пощенска станция съобщи тогава Дора Цветкова от пресцентъра на дружеството.