ГЕРБ и репресираните искат оставката на Валери Жаблянов  заради Народния съд, започва подписка за отстраняването му като зам.-шеф на НС

Няма да си я подам, отсече Жаблянов, който влезе в парламента като водач на листата на 10-и МИР-Кюстендил

 

Парламентарната група на ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов (БСП) от поста му на заместник-председател на парламента.

Тома Биков

Жаблянов влезе в парламента с листата на 10-и МИР-Кюстендил, където беше неин водач на последните парламентарни избори. Причината е, че той е автор на декларация на левицата, в която се казва, че Народният съд от 1945 г. бе наречен “едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”. По-късно БСП се разграничи от тази оценка. В декларацията на ГЕРБ, която бе прочетена от Тома Биков, се казва, че е станало известно, че заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов е авторът на скандалната фраза. Приветстваме решението на ръководството на БСП да оттегли тази оскърбителна за целия български народ теза от официалния си документ.

Валери Жаблянов

В същото време припомняме, че господин Жаблянов не за пръв път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество. Само преди две седмици господин Жаблянов се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим”, каза Биков.

ГЕРБ започва да събира подписка за отстраняването на Жаблянов от поста зам.-председател на парламента. БСП подкрепи Жаблянов, като по-късно той заяви: “Не виждам причина да си подавам оставката”. Това заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов по повод исканата му оставка от страна на ГЕРБ като заместник-председател на парламента. По думите му Народният съд е “исторически факт”. На въпрос дали според него има много невинни жертви на комунистическия режим, Жаблянов отговори така: „Най-вероятно има. Смятам, че Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция. Аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно. Няма причина за оставката ми. За какво да подавам оставка. Личното ми мнение съм го споделял многократно на партийни форуми”, каза още Жаблянов. Съюзът на репресираните пък настоя в изявление зам.-шефът на парламента Валери Жаблянов да освободи поста и да се извини за гаврата си, че Народният съд е бил необходим орган. “В последните 13 дни Жаблянов на два пъти оправда Народния съд и поруга паметта на 30-те хиляди жертви, избити без съд и присъда. ГЕРБ винаги ще осъждам фашизма и най-висшия му стадий – комунизма”, отсече депутатът Спас Гърневски.

Гледайте видео тук