Огнен ад вилня в дома на семейство Рибарски от Сапарева баня, Иван Рибарски: Цял живот съм пестил за къщата, съсипани сме

 

Семейство Рибарски са добри хора, нека общината и общинското лесничейство им помогнат да възстановят дома си

Пожар изпепели покрива и последния етаж на къщата на Иван и Зоя Рибарски от Сапарева баня.

Иван Рибарски

Около 11 часа в четвъртък огнеборци с две пожарни се опитаха да преборят огъня, но докато те дойдат, покривът и третият етаж с таванските стаи стана на пепел. Изгоряла или силно повредена е ПВЦ дограмата в цялата къща.

Пожарникарите поливаха къщата с вода, спасени са първият и вторият етаж, но покъщнината е напълно унищожена.

Според огнеборците причината за пожара е запушен комин. Семейството се отоплявало на въглища и пелети, но точните причини за инцидента се изясняват.

Александър Алащинов

Те са категорични, че в зимния период пожарите са често явление в къщите, особено в по-старите. Често пламват гредите и старите комини, които са задръстени и по-тесни от обема на огъня, който могат да поемат.

Семейство Рибарски имат двама синове, които са семейни, те живеят на първия и втория етаж.

68-годишният Иван Рибарски е работил като бояджия и е спестявал цял живот, за да издигне къщата. Той заедно със съпругата си живее в пристройка в двора.

„Не знам защо ме сполетя това бедствие. Съсипани сме. Цял живот съм делил стотинката на две. Къщата ми не е застрахована”, каза за „Вяра” Иван Рибарски.

„Искрено съчувстваме на семейството. Те са много трудолюбиви, поддържат с много труд и параклиса „Св. Петка”. Благодарение на тях той е толкова красив и привлича вярващи от цялата страна. Те са добри, вярващи, благородни. Настояваме общината да им помогне, и по-специално общинското лесничейство, като отпусне дървен материал, за да си поправят покрива. Настояваме директорът на общинското лесничейство Александър Алащинов да се самосезира и да направи всичко по силите си да помогне. Семейство Рибарски са едни от най-добрите хора, които познаваме”, казаха сапаревобанци по адрес на пострадалите.