Радев пред Георге Иванов: Името на Македония да не включва български територии

Румен Радев получи предложение от Георге Иванов за договор за стратегическо партньорство

 

За нас е важно бъдещото име на Македония да не съдържа географски определители от територията на България, заяви президентът Румен Радев в Скопие.

Той е там на двудневно посещение по покана на македонския си колега Георге Иванов. След разговор двамата дадоха брифинг в резиденция “Вила Водно”.

“Решаването на името на Република Македония ще стане в преговори, открити, честни, интензивни, каквито вече се водят между две суверенни държави – Република Македония и Република Гърция. Но разбира се, тези преговори като резултат засягат и нас, българската страна. Ние сме казали ясно своята позиция. За нас е важно бъдещото име в резултат на тези преговори да не съдържа географски определители, които от своя страна да съдържат части от територията на Република България. Аз вярвам, че ще се намери разумно решение, което да удовлетворява всички страни“, каза още Радев, цитиран от “Фокус”.

Той подчерта, че България гледа изключително сериозно на отношенията с Македония и затова разговорите с Иванов са наистина много важни.

“Но отношенията ни изискват всеобхватен подход и затова тази визита не е просто само на високо политическо ниво. В моята делегация са и представители на българското правителство, на българския парламент, на българските работодателски организации и бизнес, които очаквам днес да сключат две споразумения. Също така с нас са и двама авторитетни митрополити от Българската православна църква“, отбеляза още българският президент.

От своя страна Георге Иванов заяви за името на Македония:

„Това решаване не трябва да бъде на щета на трети държави и да въвлича трети страни в този двустранен проблем, който имаме с Република Гърция“.

По отношение на Коридор № 8 Радев отбеляза, че и двете правителства – и на Република България, и на Република Македония, полагат сериозни усилия.

“Този коридор трябва да бъде наш основен приоритет. Защото без него ние не можем да реализираме нашите политически цели, които си поставяме. Много важно е също така да искаме и по-голяма подкрепа от Европейския съюз. Защото стабилизирането на региона, сигурността, икономическата стабилизация и развитие не могат просто да станат със спускане на регламенти от Брюксел. Трябва да има интензивни отношения със съседите, особено тези съседи, които вече са членове на Съюза. Разбира се, че изграждането на коридора ще отнеме време, но поне това, което можем ние сами да направим и с организационни мерки, най-вече това е да подобрим работата на граничните контролно-пропускателни пунктове и изграждането и отварянето на нови такива”, подчерта Радев.

И според Георге Иванов като инфраструктурна свързаност преди всичко е важно да се ускори максимално завършването на Коридор номер 8 и железопътната линия, която свързва Македония и България. По този начин това ще подпомогне за свързването и развитието на бизнес отношенията.

Георги Иванов пък заяви още, че Македония предлага на България да подпишат договор за стратегическо партньорство.

“Искаме нашите отношения да бъдат пример за отношенията между страните на Балканите”, каза той, цитиран от БТА.

Затова той се надява, че договорът ще се приеме от страна на България, за да се засили стратегическо партньорство между двете страни. По думите му Република Македония е подписала подобни договори със САЩ и Турция.

Иванов счита, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България, който бе подписан миналата година, е създал атмосфера за по-голяма откритост и сътрудничество между двете страни. Според него договорът за добросъседски отношения със страна, членуваща в Европейския съюз и НАТО, е най-силното доказателство, че в Конституцията на Република Македония няма разпоредби за териториални претенции.

Македонският държавен глава обяви, че с Радев са разговаряли и за новата Стратегия на Европейския съюз по отношение на разширяването, която в голяма степен е заслуга именно на България.

“Реални са възможностите на Македония през Българското председателство да започне преговори за членство в Европейския съюз и да получи покана за членство в НАТО на Срещата на върха през юли”, добави Иванов.

Той заяви, че по време на срещата е била обсъдена и необходимостта от укрепване на регионалното сътрудничество и е информирал Радев, че през април ще бъде домакин на среща на страните-участнички в процеса “Бърдо-Бриони” и подкрепата от България ще означава потвърждение, че тази инициатива се движи в правилната посока и дава конкретни резултати.