Кметът на Струмяни Емил Илиев и предшественикът му Чиликов с общинските съветници коват бъдещето на общината на две шишета уиски

MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Съветниците минаха експресно през дневния ред от 10 точки на извънредната сесия, по средата председателката Златка Яневска се сети: Крийте бутилките

Кметът на община Струмяни Емил Илиев и съветниците решаваха съдбата на общината на две шишета уиски. Бутилките, гарнирани с лакомства, бяха преполовени още преди старта на извънредната сесията. Между дебатите по дневния ред съветниците вдигаха наздравици. Това видя екип на вестник „Вяра”, който засне „тежкия” труд на местните управници.

„Едно време България е три морета, а днес се управляваме на три шишета”, коментират читатели, видели клиповете от сесията на фейсбук страницата на вестник „Вяра”.

По средата на сесията някой от общинските съветници се сети и се изцепи: „Давайте да приберем бутилките”. Председателката Златка Яневска добави: „Да, да, скрийте ги под масата”.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Между бившия и настоящия кмета на Струмяни Валентин Чиликов и Емил Илиев лъха добронамереност и взаимно разбиране, томахавките са заровени, отминало е времето, когато от общината излитаха обвинения към предишното управление, което по думите на тогавашния пресен управник Емил Илиев „общината е загробена с над 2 млн. лв.” Сага обаче цари мир и хармония.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

„Дали уискито или има нещо друго, но сред общинските съветници градоначалникът няма нито един опозиционер. Всички чинно гласуват и срещу управлението на кмета не се вдига нито една тояга. Не е тайна, че всички общински съветници след сесия дружно се черпят в местната кръчма.”, коментират хората в Стумяни.

И днес сесията беше претупана набързо, дебатите по 10- е точки от дневния ред приключиха за по- малко от час и съветниците останаха, за да си допият.

Председателката Златка Яневска насърчи купона след сесията: „Стига толкова работа, хайде да се прощаваме.”

Всички общински съветници са със заплати от по 500 лв. за половин час сесия в месеца и участие в комисии.

Както „Вяра” писа, прокуратурата разследва някои от делата на бившия кмет Валентин Чиликов. Прокуратурата го разследва и като главен секретар на Държавната агенция по метрология и технически надзор, която той скоро напусна. Междувременно от агенцията дисциплинарно уволнени бяха Катя Илиев- началник бюджет и финанси и Евелина Станоева- старши счетоводител. Освободени още са около 10 души.

Прокуратурата и Сметната палата едновременно са се натъкнали на сериозни финансови злоупотреби. Регистрирани са злоупотреби с командировки за над 33 000 лв. Разследващите установяват дали секретарката на Чиликов Радостина Влаева е написала над 300 командировъчни или това е направил някой друг. Въпросът е къде са отишли парите? Според една от версиите схемата е била чрез командировъчните да се осребри банкетът за нова година. Прокуратурата тепърва ще установява има ли виновни и кои са те. Едно е сигурно- заради разкритията на Сметната палата банкетът на 12.12 на ДАМТН пропадна.

След сесията в Струмяни опитахме директно да попитаме Чиликов защо напусна ДАМТН, какво е установила проверката на Сметната палата, защо не е плащано допълнително материално стимулиране на служителите на ДАМТН и къде са парите, определени за това, с какви средства успя да си купи апартамент в София? Той не пожела дори да чуе въпросите, които с 300 мъки той взе в писмена форма.

Кметът Емил Илиев попитахме: Има ли ревизии от периода на кметуване на Чиликов с установени нарушения, откакто е общински съветник Чиликов сдобил ли се е с имоти общинска собственост, как е гласувал той при вземане на решения за покупко-продажба на общински имоти, как гласува, когато се вземат решения за участие в Европейски проекти, подкрепя ли решения за помощи на нуждаещи се хора?

MINOLTA DIGITAL CAMERA 

Оставихме въпроси и на кмета Илиев

Оставихме въпроси и на кмета Илиев

Публикувахте от ВЯРА – Информационен всекидневник на Югозападна България в 16 февруари 2018 г.

Заседание на ОбС Струмяни

Заседание на ОбС Струмяни

Публикувахте от ВЯРА – Информационен всекидневник на Югозападна България в 16 февруари 2018 г.

Валентин Чиликов за пореден път отказа да отговори на въпросите на в. "Вяра"

Валентин Чиликов за пореден път отказа да отговори на въпросите на в. "Вяра"

Публикувахте от ВЯРА – Информационен всекидневник на Югозападна България в 16 февруари 2018 г.

ОбС разреши на кмета Илиев да задвижи процедура за изработване на общ устройствен план на Струмяни за 120 000 лв., предложението внесено час преди сесията