Кощунство! Крадец измъкна метална каса през прозореца на пернишки храм

Ограбената църква в пернишкия квартал „Изток”

 

Сигнал за престъплението е подаден от частна охранителна фирма

 

Пернишки православен храм е ограбен миналата седмица в късните нощни часове. Сигнал за престъплението е подаден от частна охранителна фирма, грижеща се за сигурността на светата обител. В църквата „Усепние Богородично», намираща се в пернишкия квартал „Изток“, е проникнато през прозорец и е открадната метална каса с неустановена сума пари. Извършен е оглед и са предприети действия за установяване на извършителите.

Това е трето престъпление от този род през последните месеци в областния град. В средата на месец ноември миналата година бе ограбена църквата „Св. пророк Илия” в квартал «Мошино», от който апашите откраднаха 630 лева, дарени от миряни.

В първите дни на декември 2017-а пък в полицията бе подаден сигнал от свещенослужител за опит за кражба от най-старата възрожденска църква на Перник „Свети Георги“, построена през 1843 година. Свещенослужител бе сигнализирал служителите на реда, че входната врата на храма е била разбита и е направен опит за кражба. И в двата случая от миналата година бяха образувани досъдебни производства, но злосторниците до момента не са открити